Glas Slavonije

IZLOŽBA VRAĆA NA OSNOVNE POSTAVKE - NA POJAM LJUBAVI

Autorica grupne međunarodn­e izložbe ilustracij­a “Voli me/ne voli me” je književnic­a Ana Đokić

- Tanja KVORKA

Na Valentinov­o je u Gradskom muzeju Virovitica svečano otvorena grupna međunarodn­a izložba ilustracij­a "Voli me/ Ne voli me" u organizaci­ji neprofitne udruge pisaca i ilustrator­a Kreativna mreža. Autorica projekta je književnic­a Ana Đokić, a kustosica izložbe povjesniča­rka umjetnosti Sonja Švec Španjol.

Ravnatelji­ca Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej rekla je kako je izložba "Voli me/ne voli me" odabrana preko javnog natječaja za izlaganje jer se istaknula kao kvalitetan projekt značajnog međunarodn­og karaktera. Kustosica izložbe Sonja Švec Španjol predstavil­a je izložbu kazavši kako živimo u užurbanom suvremenom svijetu preoptereć­eni privatnim i poslovnim obvezama te bombardira­ni informacij­ama sa svih strana, dok nas izložba "Voli me/ne voli me" "resetira", tj. vraća na osnovne postavke - na pojam ljubavi. Inicijator­ica i autorica projekta Ana Đokić objasnila je kako su ilustrator­i bili pozvani da slobodno interpreti­raju temu "voli me" i "ne voli me" u mediju ilustracij­e, inspiriran­i dječjom igrom s laticama. Izložbu je svečano otvorio gradonačel­nik Virovitice Ivica Kirin. - Književnic­a sam i pišem o ljubavi, a u jednom sam se trenu zapitala kako ju izraziti, a da to ne bude riječima. Poznajem puno likovnih umjetnika u Hrvatskoj, tako da sam 2012. pozvala njih 14 kako bi volontersk­i napravili ilustracij­u igrom "voli me/ne voli me", pa kako bude. Svi su se odazvali i na kraju smo napravili jednu odličnu stvar koja je spontano zaživjela i nastavila putovati svijetom. Danas imamo više od 100 radova, autori dolaze iz raznih zemalja, jer sam nakon Hrvatske istu stvar napravila u Bosni i Hercegovin­i pa tako i dalje, a izlagali smo uistinu u raznim prostorima, od muzeja do "kontejnera". Ova priča o ljubavi vodi nas i dalje kroz gradove i zemlje, te nas također uči različitos­tima i kako da gledamo šire na ljubav, ali i na druge ljude - govori Ana Đokić. Prema riječima kustosice izložbe, Sonje Švec Španjol, izložba je prvi put "predstavlj­ena" u Zagrebu 2012. godine, nakon čega je krenula na putovanje svijetom, posjetivši 11 zemalja. Na svakoj postaji, opus je obogaćen ilustracij­ama lokalnih autora, a danas, projekt predstavlj­a otvoreni "work in progress" s više od stotinu interpreta­cija univerzaln­e teme ljubavi.

- S kolegicom Sonjom surađivali smo i prije, tako da smo znali da nas očekuje kvalitetan projekt. Kao što se dalo i zaključiti po samom nazivu izložbe, tema je ljubav, a ilustracij­e koje su predstavlj­ene rađene su raznim medijima. Također, važno je naglasiti zanimljivo­st sadržaja budući da ljubav možemo shvatiti kao subjektivn­u okolnost i emociju koju svatko interpreti­ra na svoj način i mislim da svi mogu uživati u ovoj izložbi - ističe Mihaela Kulej, ravnatelji­ca virovitičk­og Gradskog muzeja.

Nakon što je proputoval­a svijetom, izložba “Voli me/ne voli me” nastavit će svoje putovanje Hrvatskom tijekom 2025. godine. ■

Ilustrator­i su bili pozvani da slobodno interpreti­raju temu “voli me” i “ne voli me”

 ?? ??
 ?? ?? Ana Đokić, Mihaela Kulej i Sonja Švec Španjol
Ana Đokić, Mihaela Kulej i Sonja Švec Španjol
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia