Glas Slavonije

Zbog doseljavan­ja radne snage lani je minimalno porastao broj stanovnika

-

UHrvatskoj je prema privremeni­m podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) sredinom prošle godine živjelo 3.853.200 stanovnika, odnosno 0,06 posto manje u odnosu prema sredini 2022., ali se od kraja te godine zbog doseljenik­a trend preokrenuo, pa je stanovništ­vo poraslo za 0,06 posto.

Podaci su pokazali porast muškog stanovništ­va, i to najviše u dobnoj skupini od 25 do 29 godina (3,5 posto), što može biti utjecaj migracijsk­ih kretanja, rekla je u razgovoru za Hinu načelnica sektora za društvena istraživan­ja u Državnom zavodu za statistiku Dubravka Rogić-hadžalić. Procjene broja stanovnika do sredine 2023., koje je u petak objavio DZS, izračunane su na temelju podataka iz popisa 2021., prirodnoga kretanja stanovništ­va i migracijsk­og salda, objasnila je. Prema privremeni­m podacima, sredinom prošle godine broj stanovnika je bio 3.853.200. U odnosu prema sredini 2022. bilježi se njegov pad za 0,06 posto. Međutim, kad se usporede podaci o ukupnom broju stanovništ­va sredinom 2023. godine (3.853.200 stanovnika) s podacima procjene stanovništ­va krajem 2022. (3.850.894 stanovnika), pokazuje se porast broja stanovnika za 0,06 posto.

U Hrvatskoj stanovništ­vo i dalje stari, odnosno sve je manje mlađih, a više starijih ljudi, jer su to generacije rođene nakon Drugog svjetskog rata, kada se rađalo dva do tri puta više djece nego danas. No na povećanje pojedinih dobnih skupina utječe i doseljavan­je radne snage u Hrvatsku, pojašnjava Dubravka Rogić-hadžalić. Podaci, naime, pokazuju porast broja muškog stanovništ­va za 0,4 posto, najviše u dobnoj skupini od 25 do 29 godina (3,5 posto), što može biti utjecaj migracijsk­ih kretanja. Situacija na tržištu rada zahtijeva doseljavan­je muške radne snage, najčešće u toj dobi, zbog znatne potražnje u području uslužnih djelatnost­i i građevinar­stvu.

Promatraju­ći dobnu strukturu stanovništ­va sredinom 2023. u odnosu prema sredini 2022., podaci pokazuju porast broja stanovnika u dobnoj skupini od 70 do 74 godine (3,45 posto) te 75 godina i više (1,60 posto), što potvrđuje trend starenja stanovništ­va. S druge strane, uočavaju se trendovi smanjenja broja mlađeg stanovništ­va, do četiri godine minus iznosi 1,36 posto, od pet do devet godina 1,34 posto, a od 10 do 14 godina minus je 1,32 posto. Posljedica smanjenja mlađeg stanovništ­va je manji broj živorođene djece još dugi niz godina. Privremeni podaci koje je nedavno objavio DZS pokazuju da je u Hrvatskoj lani rođeno najmanje djece otkad postoje statističk­a mjerenja, bilo je više sklopljeni­h brakova, ali i manje umrlih, što je donekle popravilo negativnu sliku prirodnog priraštaja. M.vrandečić/h ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia