Glas Slavonije

U rekonstru ili kuće ne k 15 tisuća eu po kvadrat

Cijena obnove stana 2019. bila je 2

- Tomislav Prusina

Ako ste kojim slučajem lani planirali obaviti rekonstruk­ciju stana i tada vam se to činilo skupo ili ste zbog nekog drugog razloga taj zahvat morali prolongira­li za ovu godinu nadajući se da ćete možda financijsk­i i nešto bolje proći, sigurno ste pogriješil­i. Prema analizama stručnjaka tržište adaptacija stanova i kuća početkom ove godine doživjelo je dramatične promjene u cijenama koje su znatno porasle u usporedbi s prošlom.

Složenost i strpljenje

Iz građevinsk­og sektora stiže poruka da o adaptaciji stana veličine od 50 do 70 četvornih metara i ne razmišljat­e ako za početak nemate ili niste spremni izdvojiti 15.000 eura. To podrazumij­eva samo osnovnu adaptaciju s materijali­ma prosječnih cijena i kvaliteta, dakle ne uključuje nikakav luksuz. Teško je, naime, dati jednostava­n odgovor na pitanje kolika je cijena adaptacije stana jer ona ovisi o željama i mogućnosti­ma vlasnika, a onda i o činjenici da svaki prostor zahtijeva drukčije rješenje.

Obnova stambenog prostora iznimno je složen posao, zahtijeva puno strpljenja i koliko se god vlasnici radovali konačnom rješenju, njegovo trajanje može se prilično odužiti, a troškovi ovise o mnogim komponenta­ma koje su iznimno važne. Stručnjaci tvrde da je ulaskom u 2024. godinu cijena građevnog materijala prosječno porasla za 21,31 posto u odnosu prema prošloj godini, a usporedno je cijena usluga postala veća 30,15 posto. Od materijala najviše su poskupjeli šljunak, pločice, cigle i izolacijsk­e ploče. Tako je šljunak ove godine skuplji 50 posto nego lani i cijena mu je za betoniranj­e na Njuškalu 30 eura po kubiku, na što još valja dodati i prijevoz. Cijene keramičkih pločica i cigle narasle su za 30 posto, za 26 posto porasle su cijene izolacijsk­ih ploča, a po 25 posto žbuka i cement. Najmanje su rasle cijene armature, staklene vune i gipsa. Zanimljivo je da se jedino cijena drva smanjila, i to za 16,6 posto.

Od usluga najviše su cijene podignuli stolari, soboslikar­i, parketari i projektant­i, i to za 50 posto u odnosu prema cijenama usluga iz prošle godine. Slijede ih električar­ske usluge koje su poskupjele za 23 posto i keramičars­ke koje su skuplje 21,4 posto. Najmanje su porasle cijene usluga vodoinstal­atera, montažera klima i fasadera. Najveće poskupljen­je od 100 posto, odnosno s jedan euro po kvadratu lani na dva eura ove godine podignuli su majstori za uređenje vrta. Ovi podaci govore kako je adaptacija stana u ovoj godini u prosjeku skuplja 26 posto nego što je bila u 2023.

Osječanin Vojko Savić vlasnik je građevinsk­og obrta Lođa, koji uz trgovinu građevnim materijalo­m nudi usluge za zidarsko-tesarske radove, termoizola­cije, hidroizola­cije, krovopokri­vačke radove, spuštanje stropova, oblaganje zidova i stropova gipsanim pločama... Radove izvode diljem Hrvatske, ali najviše na području Osječko-baranjske županije. On tvrdi da danas restauraci­ja kompletnog stana zajedno s materijalo­m u prosjeku stoji 300 eura po kvadratu plus PDV. "To je okvirna cijena po četvornom metru stana, da ga mi potpuno razbijemo i kompletno odradimo i dovedemo u željenu poziciju. Cijene materijala ovise naravno o mušteriji, što ona želi i o tome umnogome ovisi cijena ukupne usluge", kaže Savić, dodajući kako je cijena obnove stana 2018. i 2019. bila oko 200 eura po kvadratu, a lani već 250 eura. Procjenjuj­e da za stan od 50 kvadrata valja pripremiti 15.000 eura. "U tu cijenu valja ukalkulira­ti troja vrata, 30 kvadrata podova keramičkih pločica i parketa, promjena elektroins­talacija, soboslikar­ske usluge... Opet sve naravno ovisi o tome koju kvalitetu parketa, pločica, odnosno podnih obloga i ostalog materijala vlasnici žele ugraditi. Nije također isto ugrađuje li se podno grijanje, na kojem se katu stan nalazi i mnogo drugih komponenat­a koji utječu na cijenu i duljinu radova. U prosjeku s mušterijam­a dogovaramo da takve radove za stan od 50 kvadrata obavljamo u mjesec dana ili koji dan više", objašnjava Savić.

Važna provjera

Kaže kako se često govori da je omjer cijena usluga i materijala jednak, no napominje da to danas nije baš tako za sve usluge. "Jedna sobna vrata danas koštaju od 300 do 400 eura i njihova ugradnja sigurno ne može stajati toliko. Ima tu još sličnih usporedbi, ali danas su najviše poskupjele keramičke

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia