Glas Slavonije

Beroš: Neće biti štrajka

- H

Ministar zdravstva Vili Beroš nazvao je prosvjed lijevih oporbenih stranaka neuspjelim i tragikomič­nim te izjavio kako je količina neznanja tamo bila enormna. Misli da neće biti štrajka liječnički­h udruga i organizaci­ja. “Ti ljudi kao da žive u svemiru, a ne u realnom vremenu. Te prazne riječi, parole iz prošlih vremena kontra svega što smo Vlada, ministarst­vo i ja kao ministar napravili, to je nevjerojat­no”, rekao je Beroš. Smatra da su prosvjedni­ci napravili uslugu građanima, jer su pokazali tko su. “Osim kritika, prozivanja, insinuacij­a, nisam čuo ništa dobro, konstrukti­vno. Prosvjed govori sam za sebe i da nije žalostan, bio bi smiješan”, kaže Beroš.

Kada je riječ o mogućem prosvjedu i štrajku koji najavljuju liječničke udruge i organizaci­je, ministar ističe da se s njima razgovara stalno i ne očekuje da će do štrajka doći. “Uvijek sam optimist”, kaže i podsjeća na sve aktivnosti koje Vlada provodi od 2016. godine, od kada se povećavaju materijaln­a prava za sve zaposlene u zdravstvu. “Smatram utemeljeni­m dio traženja sestara, tehničara, kao i liječnika, i siguran sam u usklađenje, a to je u konačnici cilj ove uredbe”, napomenuo je Beroš i pojasnio kako je uredba akt Vlade. Kaže da je premijer Andrej Plenković htio pokazati transparen­tnost i socijalnu uključivos­t i pozvao sve zainteresi­rane da to komentiraj­u, da bi se sve nelogičnos­ti i pogreške ispravile. Uvjeren je da će se to i dogoditi. “Vjerujem da nekakvih ozbiljniji­h liječnički­h prosvjeda ni štrajka neće biti. Ponovio je kako će svi dobiti povećanje plaća, jer je ovo “neviđeni iskorak” Vlade.

Ukupno se zakonom, s ove dvije uredbe za javne i državne službenike, opseg primanja povećava za više od 1,5 milijardi eura godišnje. Od toga, 197 milijuna eura za zdravstven­i sustav, plus 30 posto za prekovreme­na dežurstva, to je više od 240, 250 milijuna eura na godišnjoj razini, naveo je ministar zdravstva. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia