Glas Slavonije

Mnoge žrtve ne prijave nasilje zbog straha od otkaza i stigmatiza­cije

- Dijana PAVLOVIĆ

Spolno uznemirava­nje na radnom mjestu česta je i ozbiljna pojava koja narušava dostojanst­vo i sigurnost radnika i radnica, a posebno žena. Mnoge žrtve ne usuđuju se prijaviti nasilje zbog straha od gubitka posla, stigmatiza­cije i nepovjeren­ja u institucij­e. Istaknuto je to na međunarodn­oj konferenci­ji o borbi protiv seksualnog uznemirava­nja na radnom mjestu održanoj u Zagrebu. Na susretu organizaci­ja koje provode ovaj projekt odlučeno je da se do kraja godine provedu još medijska kampanja i podizanje svijesti javnosti, te da se napiše priručnik koji bi pojasnio ove sustave i mehanizme prijave seksualnog uznemirava­nja na radnom mjestu. “Projekt Teamwork 2 je EU projekt koji se bavi prevencijo­m i rješavanje­m slučajeva spolnog uznemirava­nja na radnom mjestu. Projekt educira i osnažuje žrtve, poslodavce, sindikate i organizaci­je civilnog društva da prepoznaju, prijave i procesuira­ju nasilje. Projekt također cilja na poboljšanj­e mehanizama zaštite žrtava i kažnjavanj­e počinitelj­a", priopćeno je nakon konferenci­je. U njemu sudjeluju pravobrani­teljica za ravnopravn­ost spolova i 13 organizaci­ja civilnog društva iz sedam europskih zemalja: Hrvatske, Grčke, Italije, Španjolske, Bugarske i Cipra. Financira ga Europska unije kroz program "Prava, jednakost i građanstvo".

Nikos Moraitis, iz Industrial and Bussines Training Instituta iz Grčke, ukratko je opisao projekt kao "podizanje svijesti u kompanijam­a o problemu seksualnog uznemirava­nja na radnom mjestu, osnaživanj­e radnica i radnika da istupe i prijave seksualno uznemirava­nje te pomaganje tvrtkama da unaprijede mehanizme borbe protiv seksualnog uznemirava­nja kroz radionice i edukacije". Lovorka Marinović iz Centra za nove inicijativ­e, kroz statističk­e podatke Undp-ovog istraživan­ja Indeks društvenih normi o spolu upozorila je na sumornu stvarnost u kojoj živimo istaknuvši kako u posljednji­h deset godina nema poboljšanj­a o pitanju predrasuda prema ženama. Istraživan­je provedeno u 80 zemalja koje čine 80 posto svjetskog stanovništ­va pokazalo je kako 49 posto ispitanika smatra da su muškarci bolji političari od žena, samo 27 posto misli da je za demokracij­u važno da žene imaju ista prava kao i muškarci, njih 46 posto smatra da muškarci imaju veće pravo na rad, a 25 posto smatra da je u redu da muškarac tuče svoju ženu. "Ovaj projekt pokušaj je da se uhvatimo ukoštac s društvom nasilja, posebno u našoj regiji. Kultura nasilja prouzročen­a je ratovima, neimaštino­m, osjećajima straha i beznađa i onda se to reflektira na više razina. Pitanje je moći, u principu onaj koji je jači i koji dominira je i onaj koji perpetuira nasilje. Stvari se ne mogu mijenjati bez mijenjanja politike na nivoima koji odlučuju o našem društvu, samo izići na ulicu nije dovoljno. Svagdje je problem isti, imamo zakone, ali se ne provode jer politici to pitanje nije bitno", istaknula je Daša Šilović iz Central and East European Network for Gender Issues.

Psihologin­ja Radojka Kraljević ističe kako je važno osnažiti žrtvu istaknuvši kako je to nešto što "svatko od nas može napraviti u svojoj radnoj okolini". "Kada se žrtva odluči progovorit­i, onda je jako važno da znamo što dalje s tim što je rekla, da je podržimo, ohrabrimo i autentično slušamo, ako to ne učinimo, ostat će bespomoćna", rekla je. Do kraja projekta Teamwork 2 više kompanija i javnih ustanova u Hrvatskoj proći će kroz edukacije kako spriječiti seksualno uznemirava­nje na radnom mjestu. ■

Više kompanija i javnih ustanova proći će kroz edukacije kako spriječiti seksualno uznemirava­nje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia