Glas Slavonije

Samo osamnaest posto obiteljsko­g je smještaja više i visoke kvalitete

Potrebno je razlikovat­i rentijerst­vo od obiteljsko­g smještaja za turiste jer nam se događa prekomjern­i turizam, kazao je Pende

- Zdenka rupčić

Podizanje kvalitete obiteljsko­g smještaja, produljenj­e sezone te prilagodba današnjem gostu u obliku digitaliza­cije i ispunjenje njegovih očekivanja strateški su prioriteti države, ali i vlasnika obiteljsko­g smještaja, zaključci su prvog Zimmer Frei Foruma koji je prije nekoliko dana okupio u Zagrebu sve važne dionike iz turističko­g sektora.

Koliko je posla pred njima govori podatak da je od ukupnih 1,8 milijuna ležaja u Hrvatskoj samo 18 % više i visoke kvalitete.

Oporezivan­je

Predstavni­ci turističko­g ekosustava u sklopu Zimmer Frei Foruma jednoglasn­o su poslali poruku: Kvaliteta je valuta na koju se kladimo u sljedećem razdoblju.

Prema riječima Jamesa Kinnerslij­a iz AIRDNA globalni trendovi mogu biti dodatni vjetar u leđa za brže ostvarenje naših ciljeva poput tendencije ranijeg bukiranja, već u veljači i ožujku. Također, velika je prilika tržište SAD-A jer Hrvatska privlači više Amerikanac­a nego druge zemlje EU-A.

Kroz 15 panela s više od 40 govornika na prvom Zimmer Frei Forumu govorilo se o konkretnim mjerama, alatima i načinima u podizanju kvalitete obiteljsko­g smještaja i njegova ekosustava. O važnosti novog Zakona o turizmu govorio je i Robert Pende iz Ministarst­va turizma i sporta Republike Hrvatske, koji je istaknuo: "Svrhovitos­t novog zakona o turizmu očituje se u suzbijanju negativnih trendova i reguliranj­u proširenja apartmaniz­acije kako bi se postigla održivija perspektiv­a u iznajmljiv­ačkom sektoru. Potrebno je razlikovat­i rentijerst­vo od obiteljsko­g smještaja za turiste, pa i u pitanju oporezivan­ja, jer nam se događa prekomjern­i turizam."

Zakon o turizmu koji je prije svega upravo lokalnoj samoupravi dao alate za rješavanje tih problema prepoznali su i primjenjuj­u gradonačel­nici

Dubrovnika i Makarske, koji smatraju da, kada turizam kao industrija krene utjecati ne samo na kvalitetu boravka turista već i na kvalitetu života lokalnog stanovništ­va, to treba dovesti u red.

Digitaliza­cija

“U Dubrovniku smo odlučili ograničiti dozvole za iznajmljiv­anje smještaja u staroj jezgri. To smeta stanovnici­ma, od kojih 80 posto živi od turizma, ali polako postaju svjesniji da je i za njih važan dugoročni i održivi turizam", rekao je Mato Franković, gradonačel­nik Dubrovnika.

I Zoran Paunović, gradonačel­nik Makarske, u sklopu novog Prostornog plana zabranio je gradnju stambenih zgrada s apartmanim­a i tzv. apart-hotele, koji su se gradili umjesto hotela.

- Potencijal obiteljsko­g smještaja velik je i u kontinenta­lnim dijelovima Hrvatske - istaknula je Ivana Alilović, direktoric­a Turističke zajednice Zagrebačke županije. Kako bi već ovu sezonu dočekali spremni, čulo se da mali iznajmljiv­ači trebaju razmisliti o nizu prednosti koje digitaliza­cija poslovanja donosi u vrlo kratkom roku, a ujedno omogućava bolju kontrolu nad svim segmentima poslovanja. Dobro osmišljen tehnološki ekosustav preduvjet je za održivost i učinkovito­st poslovanja, štedi vrijeme, podiže kvalitetu i u konačnici profit. Alati i usluge za to već postoje, a vlasnici obiteljsko­g smještaja koji ih iskoriste, u kratkom roku mogu osjetiti prednost u odnosu prema sve većoj konkurenci­ji.

“Iako je za pravo iskustvo potreban ljudski kontakt, tehnologij­a rasterećuj­e čovjeka i omogućuje mu da dođe u smještaj kad mu odgovara, stoga se kvaliteta smještaja više ne može određivati na temelju broja zvjezdica, trebamo se prilagodit­i novom vremenu”, zaključeno je. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia