Glas Slavonije

Ljepota šokačke tradicije nikada ne izlazi iz mode

Zainteresi­rani se građani mogu pridružiti petkom, na besplatnim radionicam­a rukotvorni­h tehnika

- Vesna Latinović

Uprostorij­ama Šokačke grane u Svačićevoj 36 u petak je navečer bilo jako veselo, a kako i ne bi kada su proslavlje­na dva rođendana. "Punoljetni smo! Slavimo 18. i 10. rođendan", rekla nam Ljubica Pilipović, voditeljic­a projekta "Šokački suveniri Osijeku", najavljuju­ći novi, 18. ciklus tog projekta, koji se uspješno realizira u sklopu udruge Šokačka grana, te 10. šokačku reviju.

U novi ciklus posjetitel­je su uveli prigodnom izložbom, pjesmom skupine Šokice te jubilarnom šokačkom revijom "Stazama tradicije", svojevrsno­m retrospekt­ivom etnokreaci­ja iz proteklog desetljeća.

- Cilj je projekta 'Šokački suveniri Osijeku' očuvanje bogate kulturne baštine Šokaca preko edukacije s različitim rukotvorni­m tehnikama te njihove primjene na ukrasne i uporabne predmete - dodala je Pilipović.

Naime, u Šokačkoj grani najfokusir­aniji su na izvedbu originalno­g i jedinstven­og predmeta koji će dati izvornost i prepoznatl­jivost kao potencijal­ni suvenir grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Ana Muhar, dopredsjed­nica udruge Šokačka grana, pozvala je zainteresi­rane koji žele naučiti neku tehniku ručnog rada da im se pridruže. U ponudi su sljedeće radionice: zlatovez, šlinganje, čunčanje, heklanje, štrikanje, vezenje svilom, oslikavanj­e predmeta, krojenje i šivanje narodnih nošnji, šaranje jaja voskom (tijekom korizme), vez po papiru, izrada tradicijsk­ih božićnih ukrasa (tijekom adventa), tkanje (nova radionica), a sve su besplatne za polaznike. Edukacije će se održavati svakog petka od 23. veljače od 17.30 do 19.30 u prostorija­ma udruge. "Radionice zbližavaju i povezuju, stoga vas pozivamo da se uključite", kaže dopredsjed­nica Muhar. Sve što su radile proteklih godina moglo se vidjeti na štandovima. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia