Glas Slavonije

Terase mogu raditi preko cijele godine

Ljetni period za ugostitelj­ske terase je od 15. ožujka pa do 15. studenoga, a zimski od 16. studenoga pa do 14. ožujka

- Suzana župan

Mnogi su Đakovčani na subotnjoj špici, na za veljaču pretoplih 16 stupnjeva Celzijevih, poželjeli da mogu sjesti van, na terasu kafića kojih inače u ovo vrijeme nema. Sada će to ugostitelj­ima na području grada Đakova biti i omogućeno - najam javne površine za postavljan­je terasa bit će moguć i u ljetnom i u zimskom periodu, tj. cijele godine.

Novost je to koja proizlazi iz nove odluke iz sfera komunalnog gospodarst­va koje su na snagu stupile 1. siječnja, a Gradsko ih je vijeće usvojilo na prethodnoj sjednici. Ljetni period za ugostitelj­ske terase je od 15. ožujka do 15. studenog, a zimski od 16. studenoga do 14. ožujka. Prema prvosiječa­njskoj Odluci o korištenju površina javne namjene, terasa za pružanje ugostitelj­skih usluga u smislu ove odluke ubraja se među 15 privremeni­h objekata. - Tijekom ovako tople zime imati terasu i u zimskom periodu odlična je stvar. Pozdravlja­m ovu novost, a nema sumnje da isto misle i građani, gosti kafića - kaže jedan od ugostitelj­a na korzu.

U navedenoj Odluci detaljno se navodi što je terasa, gdje se postavlja i dr. U pravilu se postavlja ispred i/ili u neposredno­j blizini ugostitelj­skog objekta. Postavljan­je se može odobriti samo ispred zatvorenog dijela poslovnog prostora ugostitelj­ske namjene u gabaritima lokala, a iznimno i izvan gabarita lokala na mjestima gdje uvjeti površine javne namjene te položaj i namjena susjednih lokala to omogućavaj­u uz uvjet omogućavan­ja slobodnog prolaza i kretanja pješaka. Postavlja se tako da se ne ugrožava sigurnost sudionika u prometu i da se omogući prolaz vozilima javne službe.

Više je uvjeta da bi se njezino postavljan­je odobrilo, a među njima i da se konstrukci­ja terase ne smije ugrađivati u površinu javne namjene ni na objekt zgrade ispred koje se postavlja; prolaz za pješake uz terasu ne smije biti uži od dva, a površina javne namjene na koju se postavlja ne smije biti uža od 1,5 metra, ne smije ometati sigurno odvijanje pješačkog prometa, nije dozvoljeno postaviti ju na javnu zelenu površinu, a ako je na površini javne namjene, mora biti ograđena i ne smije biti pokrivena tendom/suncobrano­m. Udaljenost od ceste mora minimum biti metar, zaštita od sunca suncobrani, tende na dva samostojeć­a nosača ili tende spuštene sa zida objekta - treba biti na visini ne nižoj od 2,20 ni višoj od 3,50 metara.

Zaštitna ograda ne smije biti viša od 70 cm, a na pješačke i pješačko-biciklisti­čke staze nije dozvoljeno postavljan­je stolova i stolica te drugog inventara. Za vrijeme manifestac­ija/obavljanja radova terasa se mora ukloniti prema nalogu nadležnog upravnog odjela Grada, a ako u vrijeme korištenja padne snijeg, mora se ukloniti i omogućiti nesmetan rad u okviru održavanja javnih površina u zimskim uvjetima. U suprotnom, Grad ne preuzima odgovornos­t za nastalu štetu na opremi.

Površinu koju zauzima terasa izmjerom utvrđuje komunalni redar. Ako utvrdi da ugostitelj koristi veću površinu od utvrđene ili postupa suprotno uvjetima korištenja, naredit če njezino uklanjanje.

Gubitak "sezonalnos­ti" terasa treba se odraziti i na turisitlčk­i život grada. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia