Glas Slavonije

I nakon poskupljen­ja, Dom za starije i nemoćne bit će u minusu 200.000 € godišnje

-

ako su od ovog mjeseca poskupjeli županijski domovi za starije i nemoćne osobe u nekoliko slavonskih županija pa i u vukovarsko-srijemskoj, vinkovački Dom za starije i nemoćne i dalje je jedan od jeftinijih u Hrvatskoj, možda čak i najjeftini­ji. Iz Vukovarsko-srijemske županije potvrdili su kako cijene idu gore za 10 do 15 posto u sva tri doma pod njihovim upravljanj­em, u Vinkovcima, Vukovaru i Iloku.

- Povećanje cijena nužno je, ali riječ je o minimalnom povećanju, uz očekivano povećanje decentrali­ziranih sredstava i izdvajanja Županije, koje je u 2022. iznosilo 112 tisuća eura, a u 2023. godini 150.870 eura. Unatoč povećanju cijena u domovima za starije i nemoćne, taj iznos neće biti dovoljan pa će Županija ove godine intervenir­ati s oko 200.000 eura pomoći iz vlastitih sredstava za sufinancir­anje rashoda kako bi se održala financijsk­a stabilnost domova za starije i nemoćne osobe kojima je osnivač Vukovarsko-srijemska županija - kaže Antonija Mihić iz ureda vukovarsko-srijemskog župana.

- Unazad tri godine prema Zavodu za statistiku RH inflacija je bila oko 60 posto. Računali smo sva poskupljen­ja koja smo imali, prvenstven­o hranu. Sve se radi kroz javnu nabavu, a i tamo je sve poskupjelo. Meni je osobno drago što plaće idu gore, ali meni kao ravnatelju nije drago jer ni sam ne znam kako mi isplaćujem­o plaće – kaže ravnatelj Domu za starije i nemoćne Krešimir Markić, dodajući kako su i s najnovijim povećanjem cijena trošak u Domu isključivo energenti, hrana i piće. Kolektivni su pregovori Vlade i sindikata za nove plaće, ali drži kako će se nešto morati promijenit­i u budućnosti jer plaće prema novim uvjetima valja isplaćivat­i. Pojašnjava­jući situaciju u domovima za stare i nemoćne, usporedio je cijene vinkovačko­g Doma s onim u Sisku. - Dom u Sisku ima jednokreve­tnu sobu, stacionar je 880 eura od nove godine, a kod nas je 560 eura. S tom cijenom Dom ne može ekonomski funkcionir­ati, ali imamo obećanje od osnivača, Županije vukovarsko-srijemske, kako će nam nadoknadit­i razliku – kaže ravnatelj dodajući kako je razlika između stacionara i stambenog smještaja u tome što su za stacionar potrebni medicinske sestre i njegovatel­ji, a za stambeni dio nisu.

- Ako hoćete imati stacionar, morate ljudima dati plaću. Nama ide ispod 900 eura brutopriho­da po korisniku, stoga je vrlo teško funkcionir­ati. Poslujemo sa 700 eura, pa kada to pomnožite s 12 mjeseci i puta 220 korisnika, lako se vidi da je manjak oko 200.000 eura na godišnjoj razini – pojasnio je Markić. M. Flego ■

Domu rastu troškovi zbog cijena energenata, hrane, pića, ali povećanih plaća zaposlenik­a

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia