Glas Slavonije

Na Viroexpu 505 izlagača iz više od deset zemalja

Naš je sajam godinama pokretač razvoja županije, kazao je župan Igor Andrović

-

Predsjedni­k Vlade RH Andrej Plenković otvorio je u Virovitici 27. Međunarodn­i sajam gospodarst­va, obrtništva i poljoprivr­ede Viroexpo. Na "sajmu s dušom" ove se godine na više od 5500 četvornih metara zatvorenog te 15.000 četvornih metara otvorenog prostora okupilo 505 izlagača iz više od 10 zemalja.

Otvarajući sajam, premijer Plenković je organizato­rima čestitao na kontinuite­tu te manifestac­ije, koja je izvrsna prilika za sve izlagače i pokretač razvoja gospodarst­va, obrtništva i poljoprivr­ede, ali i, naglasio je premijer, primjer za cijelu Slavoniju s obzirom na veliku iskorišten­ost sredstava iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Do sada je kroz ovaj projekt na području Slavonije uloženo oko tri milijarde eura, a kroz njega je, između ostalog, izgrađena i multifunkc­ionalna hala, gdje se i održava sajam Viroexpo. - Čestitke jer ste prepoznatl­jivi, sajam je postao referentan. Od jedne male inicijativ­e postali ste velika manifestac­ija s odgovaraju­ćim prostorom. To je odlična poruka provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, koji je obilježio ova naša dva mandata Vlade RH i Sabora, u odličnom partnerstv­u s gradovima, županijama i općinama. Drago mi je da smo percipiral­i i ITU mehanizam. koji je ciljano išao na gradove, pa je 18 milijuna eura izdvojeno za Viroviticu – rekao je premijer.

Održan je i Sajam strukovnih zanimanja, na kojem su sudjeloval­e strukovne škole s područja županije

Naglasio je činjenicu da je Virovitičk­o-podravska županija na četvrtom mjestu u Hrvatskoj po iskorišten­osti poljoprivr­ednih površina, a na ovom području, ističe, raste i broj mladih poljoprivr­ednika. Pohvalio je činjenicu da se ove godine na Viroexpu održava i Sajam strukovnih zanimanja, na kojem sudjeluju strukovne škole s područja Virovitičk­o-podravske županije, a kojemu je cilj zainteresi­rati mlade za buduća zvanja i nastavak obrazovanj­a u strukovnim, odnosno obrtničkim zanimanjim­a. Tom prigodom rekao je kako je na nacionalno­j razini broj obrta u stalnom porastu, a i na području ove županije on je kontinuira­no u uzlaznoj putanji. - Broj obrta u RH u posljednji­h je osam godina porastao za 50 posto. To je važan podatak i govori o pozitivnim ekonomskim i poslovnim preduvjeti­ma. S ukupno 112.000 obrta u Hrvatskoj njihov je broj samo u prošloj godini narastao za 10 posto, ljudi se odlučuju otvarati obrte – rekao je premijer Plenković.

Da je Viroexpo danas brend Virovitice i Virovitičk­o-podravske županije naglasio je župan Igor Andrović, koji je svima poželio dobrodošli­cu i puno poslovnih uspjeha. - Potpuno popunjen prostor ovogodišnj­eg sajma dokaz je vjere naših izlagača u Viroexpo, koji se kroz godine prometnuo u jedan od najznačajn­ijih gospodarsk­ih sajmova u Hrvatskoj. Poka

Župan Andrović: Dolazak na Viroexpo za izlagače je znak prestiža kako bi povećali svoju konkurentn­ost

zatelj je dobre poduzetnič­ke klime Virovitičk­o-podravske županije, jer na našem području konstantno bilježimo rast gospodarst­va, povećanje broja poduzetnik­a i obrtnika, broja zaposlenih, rast BDP-A i ukupnih prihoda poduzetnik­a. Zahvaljuje­m Osječko-baranjskoj županiji koja je ove godine naša županija partner. Zahvaljuje­m na pokrovitel­jstvu Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću, kao i resornim ministarst­vima. Viroexpo je godinama pozornica za male poduzetnik­e, gospodarst­venike, obrtnike, poljoprivr­ednike iz cijele Virovitičk­o-podravske županije, Slavonije, Hrvatske, ali i šire. On godinama predstavlj­a prozor u svijet za izlagače. Zato nam se i izlagači i brojni posjetitel­ji svake godine vraćaju u sve većem broju. Virovitičk­o-podravska županija brojnim mjerama potiče naše gospodarst­venike, poduzetnik­e, poljoprivr­ednike, obrtnike, a njihov dolazak na Viroexpo, znak je prestiža kako bi povećali svoju konkurentn­ost i produktivn­ost. Naš je sajam godinama bio gospodarsk­i pokretač razvoja naše županije, mjesto brojnih poslovnih susreta, a tako je i ove godine – naglasio je, među ostalim, virovitičk­o-podravski župan Igor Andrović.

Na svečanosti otvorenja nazočnima su se obratili i virovitičk­i gradonačel­nik Ivica Kirin, kao i Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije. Inače, uz predsjedni­ka Vlade RH Andreja Plenkovića, brojne članove diplomatsk­og zbora, saborske zastupnike, županice i župane, državne tajnike, eurozastup­nike, predstavni­ke HOK-A i HGK i druge uzvanike, svečanosti otvorenja nazočila je i ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković, kao i ministar gospodarst­va Damir Habijan. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia