Glas Slavonije

Balet “Snježna kraljica” očarao osječku publiku

“ovo je veliki trenutak”, poručio je intendant vladimir Ham. na premijeri je bila i ministrica nina obuljen-koržinek

- H

Balet u dva čina “Snježna kraljica”, autora Davora Bobića, prema priči Hansa Christiana Andersena, u režiji Svebora Sečaka premijerno je izveden u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u petak navečer. Riječ je o koprodukci­ji osječkog i splitskog HNK-A, realiziran­oj u sklopu projekta “K-HNK”, uz financijsk­u potporu Ministarst­va kulture i medija. Intendant osječkog HNK-A Vladimir Ham ističe kako je ovo velika produkcija te svjetska praizvedba hrvatskog baleta, u suradnji dva nacionalna kazališta.

U premijerno­j predstavi “Snježne kraljice” nastupili su Irina Čaban Bilandžić, Ami Inoue, Takafumi Tamagawa, Ania Maria Bartkowsky, Jana Brletić, Snježana Horvat, Vuk Ognjenović, Siniša Ivanović i Boris Stjepanovi­ć. Redatelj i koreograf predstave je Svebor Sečak, dirigent Stjepan Vuger, scenografi­ju i kostimogra­fiju osmislio je Neven Mihić, a autori animacija i video projekcija su Zdenko Bašić i Franko Dujmić. Baletni majstori su Sara Epifany Erceg i Vuk Ognjenović, iz osječkog HNK-A te Albina Rahmatulli­na i Ivan Boiko, iz splitskog HNK-A. Na premijeri koprodukci­je osječkog i splitskog HNK-A bili su i ministrica kulture i medija Nina Obuljen-koržinek te čelnici Osječko-baranjske županije i grada Osijeka. - Ovo je veliki trenutak za hrvatsku kulturu, ali i povijesni trenutak za osječki HNK - rekao je Ham, dodavši da je autor Davor Bobić napravio “maestralno djelo”. Ham napominje kako se već prilikom njegove kandidatur­e za intendanta, pojavila ideja da se ovaj balet, koji je tada bio napola napisan, dovrši i da ga se uprizori na osječkoj kazališnoj sceni.

- Promišljaj­ući kako to postaviti intendant splitskog HNK-A

Vicko Bilandžić i ja smo došli na ideju da to napravimo skupa, s obzirom da u osječkom HNK-U želimo razvijati naš baletni ansambl, a ovo je za nas znak da mi to možemo, ali nam treba dodatni poticaj - kaže Ham. Ističe kako iz splitskog HNK-A dolazi 12 vrhunskih plesača, koji su pravi profesiona­lci, i čija izvedba na sceni izgleda čarobno, upravo zbog njihovog iskustva i umijeća.

Redatelj Svebor Sečak rekao je kako su predstavu osmislili tako da se iz slike u sliku dinamično prolazi kroz radnju, u skladu sa suvremenim trendovima, koji traže brze izmjene slika i događanja na sceni. Dirigent Stjepan Vuger također ističe kako je glazba u predstavi neoklasičn­a, ali da karakterom i stilom jako odgovara bajkovitom svijetu Hansa Christiana Andersena. Reprize “Snježne kraljice” su na rasporedu HNK u Osijeku 19., 20. i 21. veljače, sve tri s početkom u 20 sati. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia