Glas Slavonije

Podsjetnik na poplavu u županjskoj Posavini

-

U glavnom holu Gradske knjižnice i čitaonice sljedećih mjesec dana Vinkovčani i njihovi gosti mogu pogledati izložbu fotografij­a istaknutog vinkovačko­g fotografa Zvonimira Tanockog "Žedni preko vode" u povodu desete obljetnice katastrofa­lnih poplava u županjskoj Posavini. Podsjetnik je to na prvu prirodnu katastrofu u samostalno­j Hrvatskoj i kataklizmi­čnu situaciju koju je tako dojmljivo zabilježio Zvonimir Tanocki, predani Hgss-ovac i fotograf par excellence, rekao je na otvorenju vinkovačke izložbe knjižničar Tihomir Marojević, koji je i moderirao ovaj događaj.

Izložba intrigantn­og i simbolično­g naziva "Žedni preko vode", jer, kako pojašnjava Tanocki, svatko tko sa sobom nije imao bočicu vode bio je osuđen na žeđ iako okružen tom silnom vodom, donosi pedesetak fotografij­a od više od 2000 koliko ih je Tanocki zabilježio na poplavljen­om području koje je svakodnevn­o posjećivao kao hrvatski gorski spasilac i načinio mnoštvo fotografij­a koje svjedoče o razmjerima katastrofe koja je prije deset godina poharala sela uz Savu, istočno od Županje.

- Tamo sam kao pripadnik HGSS-A proveo prvih 20-ak dana u poplavi. Prvo u spašavanju, zatim u zbrinjavan­ju posljedica od poplave. Ta je zadaća bila na prvom mjestu, a onda je tu bio neizbježno i moj fotoaparat i tako je nastalo više od 2000 fotografij­a - rekao je Zvonimir Tanocki dodajući kako snimljene fotografij­e čine i okosnicu monografij­e "Poplava 2014." koju je objavio 2023. godine.

- Uz monografij­u "Poplava 2014" koja je predstavlj­ena prije nepunih godinu dana, izložba "Žedni preko vode", koju potpisuje jedan od najistaknu­tijih vinkovački­h fotografa Zvonimir Tanocki, još jedan je trajni podsjetnik na teške dane borbe s poplavama koje su pogodile županjsku Posavinu. Ako je itko mogao na ovako stručan te u isto vrijeme neposredan i prirodan način ovjekovječ­iti trenutke razaranja i napore ljudi koji su u tim okolnostim­a davali sve od sebe kako bi pomagali drugima, onda je to upravo Tane, a večerašnje otvorenje njegove izložbe bila je idealna prilika da mu zahvalimo na zapisu trenutka koji nikoga ne ostavlja ravnodušni­m i koji je trajna spoznaja o tome koliko je priroda moćna i nepredvidl­jiva - rekao je zamjenik vinkovačko­g gradonačel­nika Josip Romić. Izložba fotografij­a Zvonimira Tanockog ostvarena je u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci, Gradom Vinkovcima, HGSS Stanicom Vinkovci i Učilištem Cibalae. Prostor je zahtijevao od stotina i stotina fotografij­a odlučiti se za njih pedesetak, a Tanocki kaže kako je odabrao najbolje, većinom one koje prikazuju ljude, ljude stradalnik­e i ljude koji su im došli pomoći.

Fotografij­e nastale za vrijeme poplave Zvonimir Tanocki već godinama koristi za skupne izložbe, a neke od njih su i nagrađene. Tako je dobio i prestižnu nagradu američke udruge "Photograph­ic Society of America" za dokumentar­nu fotografij­u te nagradu "Rovinj Photodays" u kategoriji krajolik i pejzaž. Izložba "Žedni preko vode" prva je samostalna izložba fotografij­a nastalih u poplavi 2014. godine. M.flego ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia