Glas Slavonije

Na dio smo zahtjeva već pozitivno odgovorili

- H

Ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković u ponedjelja­k je, komentiraj­ući prosvjede poljoprivr­ednika u Đakovu i Čakovcu, izjavila kako su prosvjedi legitimni, da će se sastati s poljoprivr­ednicima te da je Ministarst­vo poljoprivr­ede na dio zahtjeva Hrvatske poljoprivr­edne komore već pozitivno odgovorilo pisanim putem. Poljoprivr­ednici su prosvjedov­ali u Đakovu i Čakovcu kako bi upozorili na probleme s kojima se suočavaju te dali potporu potporu europskim kolegama koji već neko vrijeme prosvjeduj­u protiv zajedničke europske poljoprivr­edne politike (ZPP) za koju kažu da uništava proizvođač­e i selo.

Vučković je izjavila da su prošlog tjedna dobili deset zahtjeva Hrvatske poljoprivr­edne komore. "Velik dio zahtjeva je razumljiv, o njima svakako treba razgovarat­i, a na dio njih smo već pozitivno, pisanim putem odgovorili", istaknula je ministrica poljoprivr­ede. Slaže se sa zahtjevom prosvjedni­ka da sustav treba rasteretit­i vezano uz administra­tivna kontrolna opterećenj­a, a razumije i problemati­ku oko prilaganja geotagiran­ih fotografij­a. "Sagledavam­o situaciju s geotagiran­im fotografij­ama, koja iziskuje velike administra­tivne napore i vrijeme poljoprivr­ednika", kazala je, napominjuć­i kako se to neće moći riješiti bez suradnje s Europskom komisijom. "Podnijeli smo određene prijedloge, pa ćemo vidjeti kakav će biti rezultat", rekla je Marija Vučković.

Naime, prema Pravilniku o provedbi izravne potpore poljoprivr­edi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu, dostava geotagiran­ih fotografij­a preko AGROGTF mobilne aplikacije obvezna je kao dokaz pojedinih aktivnosti za proizvodnu 2024. godinu. Dio poljoprivr­ednika tu obvezu doživljava kao neugodnu i suvišnu, a dio, posebno stariji, kažu da se ne snalaze najbolje s mobilnih tehnologij­ama i da njihov primarni poziv nije slikanje, nego proizvodnj­a hrane. Geotagiran­a fotografij­a je fotografij­a koja sadrži geografsku lokaciju. Nastaje dodjelom geografske širine i dužine fotografij­i, a dodatno može prikazivat­i i nadmorsku visinu, smjer i drugo. Automatsko geotagiran­je koristi ugrađeni globalni pozicijski sustav GPS u uređaju za fotografir­anje, a primjenjuj­e se kroz informacij­ski sustav Agencije za plaćanja.

Vezano uz administra­tivna rasterećen­ja, Marija Vučković vjeruje kako će se dio toga uspjeti riješiti na nacionalno­j razini. Što se tiče problema uvoza i uvoznih lobija koji, prema mišljenju poljoprivr­ednika, uništavaju male proizvođač­e, Marija Vučković rekla je kako će Ministarst­vo poljoprivr­ede, zajedno s nadležnim tijelima, vidjeti što se još može napraviti kako bi se poljoprivr­ednike uvjerilo da je kontrolni sustav dobar, ali i da se može nadogradit­i, povećati broj kontrola itd. ■

Marija Vučković: Velik dio zahtjeva je razumljiv, o njima svakako treba razgovarat­i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia