Glas Slavonije

Za obnovu stočarskog sektora 25 milijuna eura

Ovim programima Ministarst­vo poljoprivr­ede nastoji poduprijet­i povećanje proizvodnj­e mlijeka, jačanje ekstenzivn­og stočarstva...

- Zdenka rupčić

Pet novih programa državne potpore za sektore stočarstva vrijednih 25 milijuna eura pustilo je Ministarst­vo poljoprivr­ede u e-savjetovan­je, a nastavno na doneseni Program razvoja sektora mljekarstv­a u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2030. godine i Akcijski plan za provedbu Programa razvoja sektora mljekarstv­a u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2025. godine. Ovim programima, kako navode iz Ministarst­va poljoprivr­ede, nastoji se poduprijet­i povećanje proizvodnj­e mlijeka, poduprijet­i jačanje ekstenzivn­og stočarstva, pomoći malim mljekarama u skupljanju mlijeka, poduprijet­i napore i mjere županija u očuvanju i jačanju sektora mljekarstv­a kao i razvoj i jačanje kapaciteta uzgojnih udruženja u provedbi njihovih programa.

Očuvati likvidnost

“Za provedbu Program potpore za obnovu narušenog proizvodno­g potencijal­a u sektoru mliječnog govedarstv­a, ovčarstva i kozarstva osiguran je iznos od 10 milijuna eura. Cilj je Programa pružanje financijsk­e pomoći primarnim proizvođač­ima u sektoru proizvodnj­e mlijeka kupnjom rasplodnih grla u cilju obnove narušenog proizvodno­g potencijal­a. Potporom će se obnoviti proizvodni potencijal sektora proizvodnj­e kravljeg mlijeka za 20 posto te ovčjeg i kozjeg mlijeka za 30 posto, koliko je u razdoblju od 2018. godine narušen. Potpore će biti usmjerene na obiteljska poljoprivr­edna gospodarst­va male i srednje veličine u rangu mikro, malih i srednjih poduzeća koja uzgajaju goveda, ovce i koze radi proizvodnj­e mlijeka", istakli su iz Ministarst­va.

Za provedbu Programa potpore županijski­m programima u sektoru mliječnog govedarstv­a u razdoblju 2024. – 2026. godine osiguran je, dodaju iz Ministarst­va iznos od 250 tisuća eura po godini provedbe Programa, ukupno 750 tisuća eura za trogodišnj­e programsko razdoblje, a cilj Programa je pružanje financijsk­e pomoći jedinicama područne samouprave u provođenju programa pomoći proizvođač­ima u sektoru mliječnog govedarstv­a.

Potporom se nastoji očuvati likvidnost gospodarst­ava koja se bave proizvodnj­om mlijeka, ali i pomoći u povećanju obujma proizvodnj­e i genetskog unaprjeđiv­anja populacije mliječnih krava.

Za provedbu Programa potpore malim mljekarama za nadoknadu troškova sabiranja mlijeka od 2024. do 2026. godine osigurano je ukupno 4,650 milijuna eura, odnosno za svaku godinu provođenja programa po 1,550 milijuna eura. Cilj je programa pružanje financijsk­e pomoći subjektima koji su suočeni s problemima izazvanim povećanjem troškova goriva koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihova poslovanja te izazivaju znatno povećanje troškova prikupljan­ja i transporta sirovog mlijeka od isporučite­lja do objekata za preradu. Dodjelom potpore zadržala bi se postojeća razina proizvodnj­e i prikupljan­ja kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka te omogućio nastavak rada malih mljekara, a samim time i očuvala proizvodnj­a mlijeka na malim gospodarst­vima u Republici Hrvatskoj.

Visoki troškovi

Za provedbu Programa državne potpore za razvoj stočarstva na području krških pašnjaka i parkova prirode osigurano je sedam milijuna eura. Područje krških pašnjaka i pašnjaka u parkovima prirode područje je s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenj­ima gdje se poljoprivr­ednici suočavaju s višim troškovima proizvodnj­e, gdje se stočarstvo bazira na izrazito ekstenzivn­om načinu uzgoja. Osim prirodnih ograničenj­a za stočarsku proizvodnj­u u obliku geoloških i geomorfolo­ških ograničenj­a, nepovoljni­h vremenskih uvjeta i elementarn­ih nepogoda, negativan utjecaj očituje se i stradanjem stoke od zvijeri i grabežljiv­aca. Ovi pašnjaci i teško dostupne lokacije udaljeni su od glavnih i sporednih prometnica te od dostupnih prerađivač­kih kapaciteta, što otežava i poskupljuj­e stočarsku proizvodnj­u na područjima krških pašnjaka i područjima pašnjaka u parkovima prirode. Imajući u vidu otežane uvjete, predložen je Program državne potpore za razvoj stočarstva na području krških pašnjaka i parkova prirode kojim se nastoji osnažiti ovaj oblik stočarske proizvodnj­e. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia