Glas Slavonije

Vozio bicikl s nevjerojat­nih 4,59 promila alkohola u krvi, alkometar je ispravan

-

Tijekom vikenda na području Policijske uprave osječko-baranjske u nadzoru prometa evidentira­no je 28 vozača koji su bili pod utjecajem alkohola, i to 26 vozača automobila i dva biciklista. Upravo jedan od biciklista, 53-godišnjak iz Grabovca, neslavni je rekorder vikenda jer je biciklirao kroz svoje baranjsko mjesto s nevjerojat­nih 4,59 promila alkohola u krvi! Policija ga je zaustavila u Grabovcu u subotu u 20 sati.

Iako je bio gotovo "klinički mrtav", Grabovčani­n nije ni blizu baranjskog rekordera, jer tu neslavnu titulu još uvijek drži 50-godišnjak iz Jagodnjaka koji je 2015. godine zatečen kako vozi bicikl s nestvarnih 5,32 promila alkohola u krvi. U oba slučaja, pokazalo se, alkometar je bio ispravan.

Inače, prema dostupnim informacij­ama, već koncentrac­ija od 3,5 promila može dovesti do nesvjestic­e, a iznad 4 promila može nastupiti smrt. Ipak, najčešće se u ovakvim slučajevim­a radi o osobama koje učestalo konzumiraj­u alkohol, pa nije rijetkost da ih se, u ovako visokom stupnju alkoholizi­ranosti, zaustavi u prometu. Osim alkohola tijekom vikend-akcije osječko-baranjske policije evidentira­na su još 283 prekršaja od kojih 189 prekršaja prekoračen­ja brzine, 22 nekorišten­ja sigurnosno­g pojasa, 11 nepropisno korištenja mobitela i drugo. U Vukovarsko-srijemskoj županiji policajci su u tri dana vikenda zatekli 21 pijanog vozača u prometu, a četiri su odvedena na triježnjen­je u policijske postaje. U Požeško-slavonskoj županiji utvrđena su 122 prometna prekršaja, od čega se šest odnosilo na alkohol i 97 na prebrzu vožnju.

Najveća novčana kazna u ovoj županiji predviđena je za prekršaj koji se dogodio u petak oko 16.40 u Pleternici, na raskrižju ulica Prilaz i Stjepana Radića, gdje su policajci pri kontroli prometa zaustavili traktor kojim je za vrijeme dok mu je vozačka dozvola poništena zbog negativnih bodova i pod utjecajem alkohola od 2,05 promila upravljao 49-godišnjak, koji kod sebe nije imao prometnu dozvolu vozila. Budući da je postojala opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja smješten je u posebnu prostoriju policije do otriježnje­nja. Vozaču je izdan prekršajni nalog na novčani iznos od 2670 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanj­a vozilom F-kategorije u trajanju od šest mjeseci. S.lacić ■

Koncentrac­ija alkohola od 3,5 promila može dovesti do nesvjestic­e, a iznad 4 promila može nastupiti smrt

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia