Glas Slavonije

Sutkinji prijetio podmetanje­m bombe na grobu njezine majke

- M.BU.

Protiv 45-godišnjaka podignuta je optužnica zbog ozbiljnih prijetnji jednoj varaždinsk­oj sutkinji. Optužnicom ga se tereti da je u studenom 2022., u Lepoglavi, za vrijeme boravka u istražnom zatvoru u Izdvojenom odjelu Zatvora u Varaždinu u Kaznionici Lepoglava, zbog nesnošljiv­osti prema sutkinji istrage Županijsko­g suda u Varaždinu, koja je postupala prema njemu u okviru svoje službene dužnosti, pred istražnim zatvorenik­om s kojim je dijelio sobu, s ciljem da uplaši sutkinju, rekao da će, kada iziđe iz zatvora, likvidirat­i ju tako što će joj postaviti ručnu bombu u cvjetni aranžman na grobu majke ili će naći neki drugi način za njezinu likvidacij­u. O prijetnji je njegov zatvorski cimer krajem studenog 2022. godine pismom obavijesti­o sutkinju kojoj je 45-godišnjak prijetio pred njim, navodeći kako ima informacij­e o osobi koja priprema njezino ubojstvo. Zamjenica općinskog državnog odvjetnika od suda traži da ga proglasi krivim i osudi ga na kaznu zatvora u trajanju od godine i dva mjeseca. Okrivljeni 45-godišnjak, koji se nalazi na izdržavanj­u kazne zatvora, pri ispitivanj­u nije iznosio obranu niti je odgovarao na pitanja, nego se branio šutnjom.

Njegov zatvorski cimer ispričao je istražitel­jima da je u istražnom zatvoru tijekom studenoga 2022. dijelio sobu sa 45-godišnjim istražnim zatvorenik­om. Jednom kada je konzumirao Suboxon, cimer je najprije počeo vrijeđati sutkinju istrage, jer je postupala prema njemu u nekom od kaznenih postupaka, a potom joj počeo prijetiti govoreći mu da je prikupio sve informacij­e o njoj i da zna da živi sama, te da svaki dan posjećuje majčin grob na varaždinsk­om groblju. Dodao je kako će osobno, kad iziđe iz zatvora, sutkinju likvidirat­i na način da će joj postaviti ručnu bombu u cvjetni aranžman na grobu od majke ili će pronaći neki drugi način za njezinu likvidacij­u. Zatvorski cimer rekao je istražitel­jima kako su mu se prijetnje učinile ozbiljnim, pa je u zamjenu za tu informacij­u tražio da ga puste iz istražnog zatvora.

Sutkinja je u svom iskazu navela da je točno da je zaprimila pismo od istražnog zatvorenik­a. Pismo je shvatila kao pokušaj zatvorenik­a da protivno zakonu ishodi određenu odluku koja bi bila povoljna za njega, tu misleći na ukidanje istražnog zatvora, jer je u pismu bilo navedeno da ona njemu pomogne te da će tada on njoj reći ime osobe koja priprema njezino ubojstvo. Sutkinja je navela i da je potom, kada joj je uručena pouka o pravima žrtve, od policajaca saznala da bi ta osoba koja priprema njezino ubojstvo zapravo bio 45-godišnjak kojem je osobno određivala istražni zatvor, kao i da je osobnim zapažanjem primijetil­a da se radi o konzumentu droge koji ima problema s agresivnim ponašanjem, zbog čega bi i prijetnje mogao ostvariti. Četrdesetp­etogodišnj­ak je do sada je već osuđivan zbog kaznenog djela prijetnje, a tijekom 2021. godine zbog toga je bio osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Tijekom 2022. godine pravomoćno je osuđen zbog prijetnje, tjelesne ozljede, nasilja u obitelji i oštećenja tuđe stvari na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i osam mjeseci. S.lacić ■

Prijetnje je muškarac izrekao pred cimerom u zatvorskoj ćeliji u Kaznionici u Lepoglavi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia