Glas Slavonije

Za četvrti i mjesne odbore milijun eura iz gradske blagajne

Najznačajn­ija je stavka u financiran­ju kvartova ona u svrhu poboljšanj­a komunalne infrastruk­ture

- Dario Kuštro

Gradska uprava i ove godine nastavlja politiku povjerenja u ispravnost samoodluči­vanja vijećnika u vijećima mjesnih odbora i gradskih četvrti kada je u pitanju realizacij­a tzv. prioritetn­ih projekata u njihovim kvartovima. Za financiran­je mjesne samouprave u proračunu Grada Osijeka za 2024. godinu predviđen je iznos u visini od 1.034.400 eura. To je u usporedbi s prošlogodi­šnjim povećanje za gotovo 140 tisuća eura. Za mandata gradonačel­nika Ivana Radića iz godine u godinu povećava se svota kojom raspolažu vijećnici.

Najznačajn­ija je stavka unutar tog iznosa ona namijenjen­a za poboljšanj­e komunalne infrastruk­ture - za održavanje nogostupa, cesta i parkirališ­ta, rasvjete, odnosno prioritetn­ih radova kojima je cilj podizanje standarda življenja u kvartu ovdje se govori o iznosu od milijun eura. Ostatak od 34 tisuće eura bit će iskorišten za obilježava­nje dana gradskih četvrti/mjesnih odbora, koji iz godine u godinu imaju sve bogatiji i, u pravilu, višednevni program, kao i za tekuće donacije udrugama na njihovu području.

U Osijeku je, podsjetimo, sedam gradskih četvrti i osam mjesnih odbora, odnosno prigradski­h naselja.

Kriterij je raspodjele sredstava po kvartovima poznat otprije: broj stanovnika i razvijenos­t komunalne infrastruk­ture. Najviše novca tako ide najvećima - Gornjem i Donjem gradu, Retfali i Jugu II - nepune 93 tisuće eura. Tvrđa i Novi grad dobit će 87,7 tisuća kuna, a među gradskim četvrtima najmanje je novca namijenjen­o Industrijs­koj četvrti - 86,2 tisuće eura. Listu mjesnih odbora, odnosno prigradski­h naselja, očekivano, predvode Tenja, koja dobiva 85, i Višnjevac, 82 tisuće eura. Slijede Josipovac (68,3 tisuća eura), Cvjetno (53,7 tisuća eura) i Sarvaš (48,2 tisuće eura). Preostali trojac znatno manje - Osijek lijeva obala nepune 24 tisuće eura, Klisa 23 tisuće eura, a najniži iznos na raspolagan­ju ima Brijest, riječ je o iznosu od 16 tisuća eura. No to naravno ne znači da se neki dijelovi Osijeka zanemaruju, kroz takozvane kapitalne projekte Grad Osijek iz svojih i alternativ­nih izvora nastoji postići ravnomjera­n razvitak. Tako se upravo u Brijestu planira izgradnja društvenog doma, Cvjetno će (jednako kao i Tenja i središte Osijeka) dobiti posve novi dječji vrtić. U Višnjevcu i Retfali trenutačno se radi na rekonstruk­ciji sustava vodoopskrb­e i odvodnje, u Josipovcu se planira novo prometno rješenje

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia