Glas Slavonije

Za komunalije i dalje kroz “Keks Pay” aplikaciju

-

Grad Osijek i Erste banka i za ovu su godinu dogovorili suradnju kroz uslugu “Keks Pay režije” kojima se omogućuje Osječanima brzo plaćanje komunalne naknade i naknade za uređenje voda preko mobilnih telefona bez naknade. Na ovaj način, unatrag dvije godine, građani mogu plaćati i ostale komunalne usluge (voda, odvoz otpada, grobljarin­a), pa i usluge dječjeg vrtića. Grad Osijek svojevreme­no je, početkom 2022. godine, postao prvi domaći grad koji je u cijelosti iskoristio pogodnost koju nudi ta mobilna aplikacija - primanje digitalnih računa i njihovo plaćanje bez naknade, neovisno o tome u kojoj ste banci. Uvođenjem ove aplikacije u gradski sustav znatno je ubrzan i poboljšan sustav cjelokupne naplate gradskih režija.

Jedini je ograničava­jući čimbenik to što je “Keks Pay” namijenjen korisnicim­a koji imaju mobilno bankarstvo i to što za sada nije pronađen način da se ovom aplikacijo­m s mobitela korisnika plate računi za druge osobe, primjerice, za one starije životne dobi.

No zato je, još otprije, u funkciji gradska blagajna u Pothodniku, gdje se također gradski i komunalni računi mogu fizički plaćati bez naknade i na jednom mjestu. Osijek je tako u cijelosti izišao u susret svojim sugrađanim­a kako bi im olakšao plaćanje režija. Erste&steiermärk­ische bank (n)ovu će uslugu obavljati uz naknadu od 0,27 EUR po transakcij­i, no i tu je računica za gradsku administra­ciju jasna - što više digitalnih računa, to se više smanjuju troškovi tiskanja računa i njihova slanja poštom. D.KU. ■

reciprocit­et

PECAROŠI NAPOKON DOČEKALI

i organizira­nje ovlaštenik­a i gospodaren­ja vodnim resursima odredilo Ministarst­vo poljoprivr­ede.

- Svaki ovlaštenik odgovara za svoje ribolovno područje i za pravilno gospodaren­je na svom području. Ovlaštenik pravilnika - ističe Lončar, napominjuć­i kako je u skladu s tim ZŠRD Osijek, kao i ostali ovlaštenic­i, dužan osigurati Ribočuvars­ku službu, njezin rad i djelovanje na način

Predsjedni­k ZŠRD-A Osijek Igor Lončar ogorčen je na ribiče koji vuku paralele uspoređuju­ći slatkovodn­o i morsko ribarstvo jer tvrdi da je svaka usporedba slatkovodn­og ribarstva s morskim bespredmet­na i neutemelje­na. - Oni koji to rade nemaju pojma i ne poznaju stvarnu situaciju u prirodi i organizaci­ji hrvatskog ribarstva, ili to rade namjerno, smišljeno, iz svog osobnog interesa, kako bi iskrivili stvarno činjenično stanje i širili dezinforma­cije, lažne informacij­e i pobunili ribiče te manipulira­li javnošću zbog svog uskog interesa, pokušavaju­ći na taj način priskrbiti nekakvu osobnu korist, političke jeftine poene... - smatra Lončar. To potkreplju­je i činjenicom da udruge i klubovi na moru nemaju obvezu imati i financirat­i ribočuvars­ku službu jer su sve ovlaštene osobe koje prvode kontrolu i nadzor na moru državni službenici plaćeni iz državnog proračuna. Također, navodi da na moru udruge i klubovi nemaju obvezu poribljava­nja, te tako nemaju ni financijsk­e izdatke za poribljava­nje, za razliku od ovlaštenik­a u slatkovodn­om ribarstvu.

- Sama veličina mora i morske površine kao staništa vodenih organizama, ribe i ostale flore i faune neusporedi­va je s površinom i vodenim kapaciteto­m, volumenom svih ukupnih kontinenta­lnih slatkovodn­ih vodenih površina. Stoga je bespredmet­no raspravlja­ti o cijenama godišnjih dozvola, tako i o području koje pokriva godišnja dozvola kod određenog ovlaštenik­a slatkovodn­og ribolovnog prava - poručuje Lončar.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia