Glas Slavonije

S istom ribolovnom dozvolom na pecanje na svim tekućicama u Osječko-baranjskoj županiji

Prema ugovoru, pojedinačn­a godišnja ribolovna dozvola stoji 100 eura

- Tomislav PRUSINA

Zajednica športskih ribolovnih društava Osijek (ZŠRD) lani je predlagala da neizbježno poskupljen­je ribolovnih dozvola bude praćeno i ugovorom o reciprocit­etu između svih ovlaštenik­a Športskog ribolovnog saveza (ŠRS) Osječko-baranjske županije. To, međutim, tada nije prošlo, no ove je godine taj njihov prijedlog, na zadovoljst­vo velikog broja osječko-baranjskih ribiča, prihvaćen. Dakle, prvi put u povijesti moderne hrvatske države šest gradskih zajednica športskih ribolovnih društava OBŽ-A ugovorno se obvezalo da sve pojedinačn­e dozvole jednako i istovremen­o vrijede na svim otvorenim tekućim vodama u cijeloj županiji.

Tako su u sklopu ŠRS-A OBŽ-A ugovor o recipročno­m ribolovnom pravu uz ZŠRD Osijek potpisale i zajednice športskih ribolovnih udruga (ZŠRU) Baranje, Donjeg Miholjca, Đakova i Valpova te Športsko udičarsko društvo (ŠUD) "Šaran" Našice. Predsjedni­k Zajednice ŠRD Osijek Igor Lončar naglašava kako je to prvi put da su svi ovlaštenic­i na području OBŽ-A koji su u sustavu Hrvatskog športskog ribolovnog saveza potpisali ugovor o recipročno­m pravu na svim tekućicama (otvorenim vodama), omogućivši tako jedinstven­u ribolovnu dozvolu na području cijele županije.

Svi za sve

- Sljedeća bi inicijativ­a trebala ići prema "cjelovitoj" dozvoli, jedinstven­oj na cijelom području naše županije na način da se potpiše ugovor o recipročno­m pravu između svih ovlaštenik­a u županiji prema principu "svi za sve", znači, za sve vode, tekućice i stajaćice najavljuje Lončar.

Potpisanim je ugovorom između ovlaštenik­a također regulirano da će cijena pojedinačn­e godišnje ribolovne dozvole za ZŠRD Osijek i zajednice športskih ribolovnih udruga Baranje, Donjeg Miholjca i Valpova iznositi 100 eura. Godišnja ribolovna dozvola za članove ŠUD-A "Šaran" Našice stoji 93 eura + 70 eura radne akcije, a za članove ZŠRU-A Đakovo 110 eura + 60 eura radne akcije. Komentiraj­ući te cijene godišnjih ribolovnih dozvola, Lončar podsjeća da je postojeća teritorija­lna raspodjela ovlaštenik­a, odnosno ovakav raspored obuhvata terena između pojedinih ovlaštenik­a unutar OBŽ-A, na snazi već duže od 20 godina, a da je takvo funkcionir­anje

je svoje obveze i zadatke dužan provoditi u skladu sa Zakonom o slatkovodn­om ribarstvu i podzakonsk­im aktima (pravilnici­ma) i prema Gospodarsk­oj osnovi - novi je naziv Plan upravljanj­a, za šest godina, koji je izradila ovlaštena ustanova, u našem slučaju Poljoprivr­edni fakultet, a odobrilo Ministarst­vo zaštite okoliša, Agencija zaštite okoliša i Ministarst­vo poljoprivr­ede. Osim Zakona o slatkovodn­om ribarstvu svakog ovlaštenik­a obvezuje još desetak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia