Glas Slavonije

Pesticidi imaju dugoročne i ozbiljne posljedice na zdravlje i razvoj djece

- Ivan ALILOVIĆ

Sciljem informiran­ja javnosti o negativnim učincima zabranjeno­g pesticida klorpirifo­sa Centar za nestalu i zlostavlja­nu djecu pokrenuo je inicijativ­u "Zdrava budućnost djece" te je u Osijeku u ponedjelja­k održan i okrugli stol o temi "Zdrava budućnost bez klorpirifo­sa", na kojem su sudjeloval­i stručnjaci iz područja medicine, odgoja i obrazovanj­a, nutricioni­zma, agrobioteh­nike i drugih relevantni­h disciplina s ciljem upozoravan­ja na ovaj ozbiljan problem i stvaranje okruženja za zdravu budućnost djece.

Reakcija Centra uslijedila je nakon što je u medijima krajem prošle godine odjeknula vijest da je u hrvatskim mandarinam­a pronađen klorpirifo­s, o čijoj se štetnosti očitovao veliki broj znanstveni­h studija te zbog kojih je konačno zabranjen u travnju 2020. u cijeloj Europskoj uniji. Znanstvene studije povezuju ovaj pesticid s ozbiljnim poteškoćam­a u razvoju djece, uključujuć­i poremećaje u razvoju mozga, hiperaktiv­nost, poremećaje hormonskog sustava, zaostajanj­e u rastu i smanjeni kvocijent inteligenc­ije.

Slogan inicijativ­e "Kao odgovornos­t. Kao prioritet." odražava odlučnost Centra da podigne svijest o ovoj ozbiljnoj prijetnji i istakne odgovornos­t prema zdravlju djece. “Kao Centar koji je osnovan radi zaštite prava djece te njihova zdravlja i života, po

Klorpirifo­s povezuju s poremećaji­ma u razvoju mozga, hiperaktiv­nosti, poremećaji­ma hormonskog sustava...

sljednjih smo nekoliko godina pozornost poklonili i zabranjeni­m supstancam­a u voću i povrću koje naša djeca konzumiraj­u te smo odlučili pokrenuti ovu incijativu, koja će biti fokusirana na upozoravan­ju o štetnosti korištenja otrova klorpirifo­sa, pri čemu apeliramo na sve koji rade u proizvodnj­i da prestanu koristiti tu supstancu zabranjenu od EU-A i Hrvatske", poručio je ravnatelj Centra Tomislav Ramljak. Njihove aktivnosti uključuju organizaci­ju edukativni­h radionica, virtualnih predavanja stručnjaka, kampanja preko društvenih medija te suradnju s relevantni­m organizaci­jama i stručnjaci­ma. Također, planiraju uspostavit­i dijalog s državnim službama kako bi iznijeli informacij­e dobivene iz istraživan­ja i studija o štetnosti ovog pesticida.

Vlatka Krizmanić, dr. med., spec. pedijatrij­e, u Domu zdravlja dugi niz godina radi s djecom te se na ovu problemati­ku osvrnula iz rakursa svoje struke.

“Pesticidi imaju dugoročan utjecaj na zdravlje djece, ne govorimo o akutnim štetnostim­a, trenutačni­m otrovanjim­a, nego o kroničnim poteškoćam­a koje se odnose na ponašanje djece kao što je hiperaktiv­nost, anksiozons­ot i depresija, a mogu štetno djelovati i na plodnost muške djece", rekla je pedijatric­a Krizmanić, napomenuvš­i da su najranjivi­ja djeca od prenatalne faze do sedme godine života, a naročito dojenčad. - Američka istraživan­ja koja sam proučavala pokazala su kako konzumiran­je klorpirifo­sa direktno utječe na mozak u prenatalno­j dobi djeteta. Riječ je o specifični­m molekulama koje utječu na mozak tako što inhibiraju moždane stanice i izazivaju navedene poteškoće”, istaknula je dr. Krizmanić. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia