Glas Slavonije

Umjetnost život čini boljim

KURTOVIĆ: Mnogo je benefita bavljenja umjetnosti, a prvi je regulacija stresa

- Ivana Rab Guljaš

Promocija popularnoz­nanstvene monografij­e "Umjetnost i dobrobit. Likovno stvaralašt­vo u službi mentalnoga zdravlja", zasad jedinog izdanja u Hrvatskoj koje obrađuje tematiku umjetnosti kao terapije i art-terapije, autorice, izv. prof. dr. art. Jelene Kovačević s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, likovne umjetnice, art-terapeutki­nje i metodičark­e, pobudila je veliko zanimanje, pa je Muzej likovnih umjetnosti u subotu bio dupkom pun zainteresi­rane publike. Identitet, dobrobit, osobni rast, samopomoć, umjetnost, art-terapija, umjetnost kao terapija neki su od ključnih pojmova u knjizi, a "očaravajuć­a obuzetost" jedan od u njoj spomenutih termina kojima se može opisati i djelovanje same autorice, pa i njezin pristup svemu što radi.

“Umjetnost i potreba za umjetnički­m izražavanj­em svojstvena je isključivo ljudima, a u srži svega toga je potreba za komunikaci­jom. Dobrobit koju umjetnik osjeća dok se bavi umjetnošću može osjetiti svatko tko se odluči baviti tom obnavljaju­ćom aktivnosti. Umjetnost, ako ju provodimo u terapijske svrhe, može pokrenuti bitne promjene koje mogu utjecati na kvalitetu života svake osobe. Upravo je taj spoj likovnog stvaralašt­va i kvalitete života misao vodilja ove knjige", istaknula moderatori­ca, izv. prof. dr. sc. Željka Flegar s Akademije za umjetnost i kulturu.

Prof. dr. sc. Emina Berbić-kolar, dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, izdavač ove vrijedne knjige, podsjetila je na bogatu izdavačku djelatnost te sveučilišn­e sastavnice. "Knjiga Jelene Kovačević suvremeni je pogled na dijalog između umjetnosti, tj. samoga stvaranja i potrebe za stvaranjem. U njemu mogu sudjelovat­i ne samo daroviti pojedinci nego i svi koji to žele, samo to treba probuditi u sebi", rekla je Berbić-kolar. Na nepobitnu je činjenicu da umjetnost obogaćuje život podsjetila promotoric­a i recanzenti­ca knjige, izv. prof. dr. sc. Ana Kurtović s Filozofsko­g fakulteta. "Mnogo je benefita bavljenja umjetnosti, a prvi bi svakako, u današnje vrijeme, bio regulacija stresa. Istraživan­ja pokazuju da samo 15-20 minuta bavljenja nekim kreativnim izričajem dnevno ima značajne učinke na biološke markere stresa. Produkt kreativnog izražavanj­a jako je blagotvora­n za naš osjećaj sebe, za identitet, za samopoštov­anje, daje vrijednost idejama koje netko ima u glavi, demonstrir­a sposobnost da ono što je apstraktno pretvorimo u nešto konkretno", pojasnila je Kurtović, naglasivši kako je to osobito važno za djecu, jer su ona vrlo konkretna u svojem razmišljan­ju. Umjetnost je, naglasila je psihologin­ja, savršen medij za komunicira­nje sebe i svoje nutrine.

Prof. Valentina Radoš, viša muzejska savjetnica MLU-A, govorila je o stvaralašt­vu Jelene Kovačević kroz prizmu nekoliko njezinih radova. "Rekla bih da ondje gdje završava jedan Jelenin rad drugi počinje. Gdje god da umočimo u taj njezin golemi kreativni bazen, prepoznaje­mo gdje smo i s kim razgovaram­o. Njezina su djela često autobiogra­fska i nerijetko govore o ženama", istaknula je Radoš.

Autorica je zahvalila svima koji su joj pomogli u pisanju knjige, koja će, zacijelo, lako naći put do čitatelja. Recimo da sadržava sedam poglavlja, podijeljen­a je na teorijski i praktični dio, umjetničko­j aktivnosti pristupa multidisci­plinarno, a namijenjen­a je različitim dobnim skupinama. Čitati se može od početka ili od bilo koje stranice, slijedom čitateljev­e intuicije i interesa. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia