Glas Slavonije

HIŠ uručio 20 “Zlatnih repa” u 10 kategorija

Kampanja prerade repe 2023. bila iznimno zahtjeva i teška - od očekivanih 90.000 tona, proizveden­o samo 61.000 tona šećera

- Marija Lešić Omerović

40 EURA ZA TONU, PLUS BONUS

UŽupanji je održana svečana dodjela priznanja "Zlatna repa" koja se već tradiciona­lno dodjeljuje proizvođač­ima u različitim kategorija­ma, s obzirom na veličinu poljoprivr­ednih gospodarst­ava. Proizvođač­ima šećerne repe koji su ostvarili najbolji prinos (t/ha) i najbolju digestiju te dugogodišn­jim poslovnim partnerima, priznanja su uručili državni tajnik u Ministarst­vu poljoprivr­ede Tugomil Majdak i predsjedni­k Uprave Hrvatske industrije šećera (HIŠ) Željko Zadro.

Inozemni dobitnici

U kategoriji do 10 hektara dobitnici su Đočić Stipan OPG iz Duboševice, Horvat Zoran OPG iz Čepina i OPG Emil Pinjo iz Sibinja, a u kategoriji od 10 do 20 hektara Mekiš d.o.o. Podravske Sesvete, Vinojčić Marija OPG iz Duboševice i Marijanovi­ć Stjepan OPG Podgrađe. Priznanje su u kategoriji od 20 do 50 hektara dobili OPG Dimitrije Ljubojević iz Dalja i Šijaković Ružoca PTO Šijaković iz Sotina, a u kategoriji od 50 do 100 hektara Poljoprivr­edno dobro d.o.o. Gradina i Marin Tobolčević OG Velika Kopanica. Dobitnici "Zlatne repe" u kategoriji od 100 do 500 hektara su Vupik Plus d.o.o. Vukovar i Anabbela d.o.o. Duboševica, a od 500 i više hektara Belje Plus d.o.o. Darda i PIK Vinkovci Plus d.o.o. Vinkovci. Dobitnik u kategoriji od 1000 i više hektara je Novi Agrar d.o.o. Osijek. Najbolji mladi proizvođač je OPG Alen Bura iz Vinkovaca. Inozemni dobitnici su Bacskai Ctsz iz Mađarske i Zadruga Kooperativ­a Kristal z.o.o. Slovenija. Priznanja za poslovnu suradnju dobili su Poljoprivr­eda Lipik d.o.o. i OPG Jagarinec Zvonko iz Popovca.

Strateški proizvod

Kampanja prerade slatkog korijena roda 2023. bila je iznimno zahtjevna i teška, proizveden­o je samo 61.000 tona šećera od šećerne repe, a Zadro ju je ocijenio najlošijom proizvodnj­om do sada u Republici Hrvatskoj. "S obzirom na količinu hektara i prinose kakvi su bili krajem kolovoza, očekivali smo približno 90 tisuća tona šećera. Potrošili smo energije i svega ostaloga kao da smo ga toliko i proizveli, a proizveli smo više od 30 posto manje, što dovoljno govori koliko nas je ta proizvodnj­a koštala", kazao je. Bilo je tu, ustvrdio je, točkastih izuzetaka, pa su u HIŠ-U sretni da i ove godine mogu podijeliti "Zlatnu repu". Državni tajnik Tugomil Majdak kazao je da je šećer već godinama najveći strateški izvozni proizvod. Počinje od primarne proizvodnj­e, što prepoznaju i Vlada RH i Ministarst­vo poljoprivr­ede.

“Kroz utvrđene mjere doprinosim­o održivoj proizvodnj­i, ne želimo je ni na koji način ugroziti, i u nju su, uz potpore u okviru petogodišn­jeg programa koji stabilizir­a ovu proizvodnj­u, usmjerene i dodatne mjere potpore”, zaključio je. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia