Glas Slavonije

Opasnost skrivena u zabavi: O rizicima kockanja i videoigara

-

Predavanje pod nazivom "Kockanje i videoigre – opasnost skrivena u zabavi", koje je za učenike drugoga razreda Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici održao psiholog prof. Siniša Brlas, nastavak je specifične edukacije učenika drugih razreda srednjih škola koje županijski Zavod za javno zdravstvo provodi o rizicima koji proizlaze iz nekontroli­ranog igranja videoigara i kockanja.

Riječ je o edukacijam­a koje su dodana vrijednost školskim preventivn­im programima, ali i cjelokupno­j skrbi o zdravlju mladih te dobrobiti zajednice. – Kockanje i videoigre vrlo su čest oblik ponašanja mladih i mladi ih uglavnom doživljava­ju kao oblik zabave. Riječ je o skupu raznovrsni­h igara, ponašanja i aktivnosti koje mogu dovesti do gubitka kontrole vlastitog ponašanja. Igre na sreću uključuju ulaganje novca uz rizik i nadu u očekivani pozitivan ishod (dobitak). Igrač riskira i nada se da će povratiti uloženo ili dobiti više od toga. Međutim, pri tome se često dogodi gubitak kontrole kod ulaganja novca, zbog čega dolazi do gubitaka koji, osim u novčanom smislu, imaju često negativne posljedice na život pojedinca i njegove obitelji. Kockanje tako postaje društveni, odnosno javnozdrav­stveni problem – kaže prof. Brlas.

Videoigre, osim toga, često mogu potpuno zaokupiti pozornost mladih pa oni zanemaruju mnoge druge važne životne aktivnosti. Stoga se ulaganje napora u prevenciju ovih rizika smatra i oblikom proaktivne skrbi o mentalnom zdravlju mladih. Aktivnosti koje provodi virovitičk­i ZZJZ “Sveti Rok” jedna su od komponenta preventivn­og programa “Zdrav za pet” Ministarst­va unutarnjih poslova, Ministarst­va zdravstva i Ministarst­va gospodarst­va i održivog razvoja, a već više od deset godina uspješno se i dosljedno provodi i u odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičk­o-podravskoj županiji. Riječ je o programu kojim se nastoje prevenirat­i rizična ponašanja djece i mladih, što je jedna je od ključnih aktivnosti u očuvanju njihova zdravlja. P.Ž. ■

Videoigre često mogu potpuno zaokupiti pozornost mladih pa oni zanemaruju druge važne životne aktivnosti

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia