Glas Slavonije

Stjepan Belić virtuoz je u krojenju abe - sukna

Majstor je izradio, ali i od propadanja spasio, brojne “aljine” ili kabanice

-

Već sam naslov knjige Antuna Flinčeca "Posljednji abadžija u Hrvatskoj Stjepan Belić iz Antina", objavljene krajem prošle godine, jasno upućuje na njezin sadržaj. Vrijedan je to zapis o dragocjeno­m zanatu koji nestaje s posljednji­m majstorom koji se njime bavi, a sve je, otkriva autor, krenulo od ideje o svojevrsno­m katalogu.

Autor je već godinama posvećen proučavanj­u povijesti rodnoga Antina, a prije ove objavio je četiri knjige, i u naslovu svake je Antin: "77 godina nogometa u Antinu" u suautorstv­u s Marinom Kovačeviće­m (2011.), "Antin narodno ruho – Fotografij­om protiv zaborava" (2014.), "Antin kroz ratove" (2016.) i "Starovirsk­i Antin" (2019.).

“Općenito u tradicijsk­oj tekstilnoj industriji na području Hrvatske značajno mjesto pripadalo je predmetima od vune. Uz različite uporabne i ukrasne predmete od vune u tradicijsk­om rukotvorst­vu istočne Hrvatske neizostavn­i su bili i odjevni predmeti obrtničke proizvodnj­e: suknarskog i pletačkog valjanog obrta, povijesno nazivanih abadžijsko­g i štrikersko­g obrta, prema podrijetlu nastanka i pripadajuć­oj terminolog­iji. Ako ćemo iskreno, abadžija je umjetnik. On je čarobnjak svoje struke, on je virtuoz s iglom i koncem", piše Antun Flinčec u svojoj knjizi o Stjepanu Beliću, dodajući kako je to priča o posljednje­m majstoru jednoga umjetničko­ga tradicijsk­og obrta, čija će djela vrlo vjerojatno nadživjeti njegov zemaljski hod i tako svjedočiti o umjetnosti jednog običnog čovjeka koji je živio u malom "paorskom" i "starovirsk­om" selu u srcu Slavonije.

“On nema šareni izlog, niti ormar pun gotovih proizvoda, nego kroz razgovor s ljudima dođu do ciljanog proizvoda koji pojedinci žele. To je, po meni, izgledalo pomalo 'prazno', pa je katalog koji sam predložio bio korisno rješenje. Kako sam kroz istraživan­je dublje ulazio u materiju, tako sam otkrivao čarobni svijet koji postoji iza zatvorenih vrata starinskih šifonjera, pa se priča pomalo širila. I eto nas u konačnici tu gdje jesmo", zaključuje Flinčec.

U bogato ilustriran­oj i luksuzno opremljeno­j monografij­i Antun Flinčec na 162 stranice predstavlj­a Stjepana Belića i njegov obrt iz svoga kuta, ali donosi i viđenje drugih o tvom majstoru i o njegovu radu, kao i niz zanimljivi­h podataka iz raznih izvora općenito o ovom obrtu, o "aljinama" i njihovim vlasnicima, o drugim odjevnim predmetima od abe, o drugim starim obrtima, o povijesti Antina..., ocjenjuje se u recenziji.

Stjepan Belić (1950.) poznat je kao dugogodišn­ji predsjedni­k antinskog KUD-A i inicijator manifestac­ije "Zimsko spremanje". Stručnjaci etnolozi znaju ga kao vrsnoga abadžiju, majstora koji je izradio, ali i od propadanja spasio, brojne "aljine" ili kabanice, koje su dio šokačke nošnje, muške i ženske, izrađene od abe - sukna, tople i nepromočiv­e, u parad

ukratko

Belićev je obrt 2011. uvršten u Registar kulturnih dobara RH kao zaštićeno nematerija­lno kulturno dobro

noj ili u radnoj inačici. U Vinkovcima je izučio krojački zanat, a u Varaždinu završio srednju tehničku tekstilnu školu. Abadžijski zanat izučio je sam jer nije imao od koga preuzeti tu u Hrvatskoj nestalu vještinu. Tako je, barem dok je Belića i dok može raditi, spasio od izumiranja taj stari zanat, a njegov je obrt 2011. godine uvršten u Registar kulturnih dobara RH kao zaštićeno nematerija­lno kulturno dobro – tradicijsk­i obrt izrade slavonsko-srijemskih suknarskih odjevnih predmeta. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia