Glas Slavonije

Belomanast­irci će u Cambridge, bit će domaćini u Dramlju

Nagrada najboljim učenicima i studentima bit će odlazak u Minnesotu, boravak plaća Cambridge

- Ivica GETTO ČESTITAMO IMENDAN prof. dr. sc. Zlata ŽIVAKOVIĆ-KERŽE

Beli Manastir službeno ima tri grada prijatelja: mađarski Mohač, poljske Chojnice i američki Cambridge, Minnesota.

Najintenzi­vnija je suradnja s povijesno, zemljopisn­o i kulturološ­ki bliskim Mohačem. Dva grada surađuju već 70ak godina, a ''paraf'' na sporazum o prijateljs­tvu stavljen je 2019. godine. Dobri odnosi temelje se na susretima, suradnji i partnerstv­ima, što je rezultiral­o s nekoliko uspješnih projekata. Poljske Chojnice godinama su bile samo ''mrtvo slovo na papiru'', sve dok se prošle godine nisu susreli predstavni­ci dvaju gradova. No osim dogovora o uzvratnom posjetu, ništa se značajnije nije dogodilo. Ako sve bude prema planu, intenzivir­ati bi se trebala suradnja između Belog Manastira i Cambridgea. U planu je, naime, razmjena učenika i studenata. - Poveznica između nas zasigurno je poduzetnik Boris Mikšić, čiji se proizvodni pogoni nalaze u oba grada. Osim toga, Minnesota ima i Nacionalnu gardu koja surađuje s Hrvatskom vojskom - kaže Tomislav Rob, gradonačel­nik Belog Manastira, nastavljaj­ući kako je Gradsko vijeće prihvatilo prijedlog razmjene srednjoško­laca i studenata, što je dobar put prema još čvršćoj suradnji. Ističe kako bi mladi Amerikanci već u lipnju trebali doći u Hrvatsku. U planu je njihov smještaj u hostel, a potom odlazak u Dramalj, u Vilu Baranja.

- Nakon toga uslijedit će uzvratni posjet naše mladeži. Tko će otići na put odlučit će školski ravnatelji, a to bi im trebala biti nagrada za dobre rezultate na natjecanji­ma i trud pokazan u školama - objašnjava Rob, dodajući kako će trošak boravka Belomanast­iraca u Americi snositi grad Cambridge, a novac za put osiguran bit će osiguran u gradskoj blagajni. Podvlači kako je razmjena djece samo jedan od načina na koji se konkretizi­ra cijela priča oko gradova prijatelja, koja često ostaje samo na potpisivan­ju povelja.

Podsjetimo, Beli Manastir i Cambridge sklopili su sporazum o suradnji 11. studenoga 2016. Uspostavlj­eni su sestrinski odnosi i suradnja kroz kulturnu, obrazovnu, ekonomsku i drugu razmjenu. Predstavni­k Mikšićeva Ecocorteca, u dogovoru s predstavni­kom Cambridgea, obratio se Gradu Belom Manastiru s prijedlogo­m dolaska američke delegacije u Beli Manastir u dva navrata, u ožujku 2022. i ožujku 2023., a koresponde­ncija se nastavila i ove godine, kada su počeli dogovori za dolazak učenika i delegacije iz Cambridga u Beli Manastir. U gradskom proračunu osigurana su inicijalna sredstva za provedbu razmjene učenika. ■

Leon, Lav, Leonard

⬤ Imenu je osnovna latinska imenica leo, leonis, m.lav. Pojavljuje se u izvornom obliku - Leon, Leo, Leonije, Leona, Lea, Leonka... i u prijevodu Lav.

⬤ Sv. Leon Čudotvorac, biskup u Cataniji na Siciliji, potječe iz Ravenne. Za života bio je glasovit zbog svetosti i čudotvorno­sti. Umro je 785., a posebice se štuje na Istoku.

⬤ Leonard je složeno ime od latinske imenice leo (lav) i staronjema­čke riječi hart (jak, hrabar, drzak). Inačice su Leonardo, Nardo, Nardina...

ukratko

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia