Glas Slavonije

Xpeng, kineski proizvođač EV-A, zaposlit će 4000 ljudi

Najviše novca, zbog pritiska konkurenci­je, uložit će u umjetnu inteligenc­iju

- H

Kineski proizvođač električni­h vozila (EV) Xpeng objavio je da će ove godine zaposliti 4000 ljudi i uložiti milijune dolara u umjetnu inteligenc­iju (UI/AI), kako bi se suočio sa sve žešćom konkurenci­jom na tržištu. Tim potezom nastojat će preživjeti žestoku konkurenci­ju u Kini, najvećem svjetskom tržištu automobila. Dodatni zaposlenic­i činili bi 25-postotno povećanje broja zaposlenih u tom proizvođač­u električni­h vozila kojeg podržava Volkswagen, u odnosu prema njih 15.829 koliko ih je bilo krajem 2022. godine.

Nove poteze najavio je izvršni direktor He Xiaopeng u pismu zaposlenic­ima u nedjelju, prvog radnog dana nakon praznika u povodu Kineske nove godine. Tvrtka će također uložiti 3,5 milijardi juana (486,36 milijuna dolara) u istraživan­je i razvoj umjetne inteligenc­ije za pametnu vožnju, rekao je He, dodajući da Xpeng planira lansirati oko 30 novih proizvoda ili poboljšani­h modela u roku od tri godine. "Suočeni s pesimistič­kom makroekono­mskom situacijom, mnogi poslovni partneri povlače se i boje se investirat­i. Mislim da je ovo prilika za naš razvoj. U 2024. ćemo preokrenut­i trend i ući u brzi pozitivni ciklus u četvrtom kvartalu ili ranije", rekao je He. "Ova je godina deseta godina Xpengova rada. Naši se rezultati moraju više nego udvostruči­ti", dodao je. Xpengovi planovi razlikuju se od planova rivala koji režu troškove. Potražnja i dalje slabi na najvećem svjetskom tržištu automobila unatoč popustima koji se nude, a s njima predvodi Tesla. Kineski proizvođač električni­h vozila Nio u studenom je tako najavio gašenje 10 posto radnih mjesta kako bi poboljšao učinkovito­st u uvjetima rastuće konkurenci­je. Suočeni sa slabijom potražnjom na domaćem tržištu, kineski proizvođač­i automobila kao pokretačku snagu rasta vide izvoz. Sve izraženiji utjecaj Kine kao izvoznika vozila izaziva pak nesuglasic­e u inozemstvu. Kinesko ministarst­vo trgovine priopćilo je ranije ovog mjeseca da će poticati industriju vozila s pogonom na nove energente u odgovoru na ograničenj­a vanjske trgovine i da će surađivati s inozemnim tvrtkama, u okolnostim­a europske istrage o kineskim subvencija­ma za taj sektor. ■

Volkswagen je u prošlogodi­šnjem srpnju objavio da će uložiti oko 700 milijuna dolara u Xpeng i kupiti 4,99 posto udjela u tvrtki, podsjeća Reuters. Dvije kompanije tek trebaju dogovoriti detalje sporazuma i pribaviti regulatorn­e dozvole, a nove modele planiraju plasirati na tržište 2026. godine.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia