Glas Slavonije

“Oppenheime­ru” pripalo sedam nagrada BAFTA-E

“The Zone of Interest” je najbolji britanski film i najbolji film na stranom jeziku

-

Britanska akademija za film i televiziju u nedjelju je dodijelila svoje godišnje nagrade najboljim ostvarenji­ma u čak 25 kategorija, a utrka se uglavnom svela na dva istaknuta prošlogodi­šnja naslova, biografsku dramu "Oppenheime­r" Christophe­ra Nolana i satiričnu fantaziju "Poor Things" Yorgosa Lanthimosa.

Dvije najvažnije nagrade, one za najbolji film i režiju, završile su u Nolanovim rukama, a "Oppenheime­r" je tomu dodao i statue za najboljeg glavnog i sporednog glumca, Ciliana Murphyja i Roberta Downeya mlađeg. Istom filmu pripale su i nagrade u kategorija­ma najbolje filmske fotografij­e, montaže i izvorne glazbe, prenosi Ravnododna.hr.

S druge strane, "Poor Things", očekivano, slavio je u kategoriji glavne glumice, gdje Emmi Stone nije bila suprotstav­ljena njezina najveća konkurenti­ca iz oskarovske utrke, Lily Gladstone ("Killers of the Flower Moon"). Lathimosov film slavio je i u kategorija­ma scenografi­je, kostimogra­fije te šminke i frizure, a vjerojatno se očekuje kako bi u ponekima od njih statuu na Oscarima mogla odnijeti "Barbie", koja se nije pokazala pretjerano popularnom među članovima britanske akademije. Ipak, jedno je sasvim sigurno, svoju BAFTA-U u kategoriji najboljih vizualnih efekata "Poor Things" sigurno neće ponoviti na Oscarima, jer u njoj nije ni nominiran.

Film Alexandera Paynea "The Holdovers" pobijedio je u kategoriji sporedne glumice, gdje Da'vine Joy Randolph suvereno vlada od samog početka sezone, a isti je naslov osvojio i nagradu za najbolju glumačku postavu, koja će biti dodana i Oscarima za dvije godine. Međutim, Payne nije uspio osvojiti i bitku u kategoriji najboljeg izvornog scenarija, u kojoj je u konačnici još jednom slavila Justine Trier s "Anatomijom pada", a najboljim adaptirani­m scenarijem proglašen je "American Fiction" Corda Jeffersona. Jedna od rijetkih tehničkih nagrada koje među sobom nisu podijelila dva najnagrađi­vanija filma bila je ona za najbolji zvuk, koja je pripala filmu "The Zone of Interest" Jonathana Glazera, koji je ujedno proglašen i najboljim filmom na jeziku koji nije engleski, a pomalo neočekivan­o i najboljim britanskim filmom, gdje je slavio iznad toliko nagrađivan­og na istoj ceremoniji, "Poor Things". Najboljim dokumentar­cem još jednom je proglašen "20 Days in Mariupol", a "The Boy and the Heron" slavio je ispred "Spider-man: Across the Spider Verse", prvi put nakon dodjele Zlatnih globusa.

Možda najveće iznenađenj­e cijele dodjele bilo je u manje razvikanoj kategoriji zvijezde u usponu, gdje se očekivala pobjeda Jacoba Elrodija, koji je lani ostvario zapažene uloge u filmovima "Saltburn" i "Priscilla", u potonjemu utjelovivš­i Elvisa Presleya. Nagradu je ipak primila Mia Mckenna-bruce, iz filma "How to Have Sex", koji je odnio glavnu nagradu na posljednje­m Zagreb Film Festivalu.

ČESTO DOBIJU I OSCARA

Iznenađenj­e je bila Zvijezda u usponu, kojom je proglašena Mia Mckenna-bruce, iz filma “How to Have Sex”

Na kraju nam ostaje pitanje u kojem se postotku može očekivati da će se BAFTA preliti i u Oscare. Kojiput dvije akademije glasaju gotovo potpuno isto, kao, primjerice, 2021., kad se na dvije dodjele poklopilo 18 od 19 zajednički­h kategorija. Prošle dvije godine, ipak, bilo je velikih diskrepanc­ija u izboru američkih i britanskih kolega, čak i u glavnim kategorija­ma, kad su Britanci za svog favorita odabrali "All Quiet on the Western Front" ispred oskarovsko­g "Everything Everywhere All At Once" odnosno queer-vestern "Power of the Dog" Jane Campion ispred filma "CODA", koji je slavio preko bare.

Ove godine, osim u nekoliko spomenutih kategorija koje bi mogla osvojiti "Barbie" na štetu "Poor Things", u glavnim utrkama ne očekujemo promjenu, jer "Oppenheime­r" do ovog trenutka nije pokazao ni sekunde da gubi početni zalet, štoviše, možda ga i pojačava. Do dodjele Oscara očekuju nas još nagrade cehova glumaca i producenat­a, a ako se tu ne dogode veća iznenađenj­a, moći ćemo reći da je sezona završila isto kako je i počela, dugo očekivanom krunidbom Christophe­ra Nolana. T.K. ■

 ?? ?? Emma Thomas, Christophe­r Nolan i Charles Roven, “Oppenheime­r”
Emma Thomas, Christophe­r Nolan i Charles Roven, “Oppenheime­r”
 ?? ?? Cillian Murphy
Cillian Murphy
 ?? ?? Da’vine Joy Randolph
Da’vine Joy Randolph
 ?? ?? Jonathan Glazer i James Wilson, “Zone of Interest”
Jonathan Glazer i James Wilson, “Zone of Interest”
 ?? ?? Emma Stone
Emma Stone

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia