Glas Slavonije

Kontrolira­t će se uv omjer stranih i dom

Za radnike u deficitarn­im zanimanjim­a bit će po

- Hina/d.pav.

Sa zakonskim izmjenama koje se pripremaju s ciljem poboljšanj­a uvjeta za uvoz strane radne snage MUP planira, postavljan­jem novih uvjeta, ojačati i nadzor poslodavac­a.

U Hrvatskoj je prošle godine izdano 172.499 dozvola za boravak i rad državljana trećih zemalja, a međuresorn­a skupina, u koju su, uz državna tijela, uključeni i predstavni­ci sindikata te poslodavci, radi na promjenama zakonskih propisa kako bi se uvelo reda u sustav uvoza strane radne snage. Promjenama koje se najavljuju već duže vrijeme trebalo bi se bolje regulirati i nadzirati poslodavce, ali uvode se i kontrole kvalitete radne snage koju poslodavci uvoze. "Uz mnoge druge promjene, želimo istaknuti i one kojima se bolje regulira i nadzire zapošljava­nje strane radne snage u svrhu zaštite stranih radnika, ali i omogućavan­ja njihova zapošljava­nja poslodavci­ma kojima ta radna snaga stvarno treba, osobito ona kvalificir­ana", ističu iz MUP-A u odgovoru Hini.

Iz MUP-A ističu da će se postrožiti uvjeti za izdavanje radnih dozvola tako što će se uvesti novi uvjeti za davanje pozitivnog mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje. Prema Zakonu o strancima, pozitivno mišljenja HZZ-A temelj je na kojemu Ministarst­vo unutarnjih poslova izdaje radne dozvole. Dodatno će, poručuju, provjerava­ti poslodavce i uvjete rada koje nude, kako bi se uvjerili da se radi o urednim poslodavci­ma. MUP poručuje i da će pojačati nadzor poslodavac­a kako bi detektiral­i one koji "zloupotreb­ljavaju sustav" i tako su nelojalna tržišna konkurenci­ja, s ciljem da se takvi poslodavci isključe iz sustava zapošljava­nja. Navode i primjere, pa poručuju kako se predlaže da poslodavci dobiju dodatnu obvezu da za radnike u deficitarn­im zanimanjim­a prilože i dokaz o kompetenci­jama koje posjeduju, kako bi se izbjegao uvoz onih radnika koji ne posjeduju znanja i vještine određenog deficitarn­og zanimanja. Planira se i uvođenje ograničenj­a broja zahtjeva za izdavanje radnih dozvola po poslodavcu, sukladno s veličinom poslodavca i njegovim realnim potrebama za zapošljava­nje. Time se žele izbjeći situacije u kojima pojedine tvrtke podnose velik broj zahtjeva za izdavanje radnih dozvola, a posebice kod onih pravnih osoba koje su ciljano osnovane radi uvoza radne snage, ističu.

Osim toga, od poslodavac­a će tražiti i da imaju određeni omjer broja zaposlenih domaćih i stranih radnika. Nadalje, uvjet za izdavanje pozitivnog

JAČI NADZOR ZBOG ONIH KOJI ZLORABE SUSTAV

mišljenja HZZ-A bit će i taj da poslodavci koji traže radnu dozvolu za strane radnike imaju jednog zaposlenog domaćeg radnika (državljana Hrvatske, EGP-A ili Švicarske) na puno radno vrijeme bar godinu dana. Taj uvjet postojao je i do sada, ali je bio kraći - tvrtke su trebale imati jednog domaćeg zaposlenog najmanje šest mjeseci.

Također, postrožuju se i provjere o dugovima poslodavac­a. Do sada je jedan od uvjeta za pozitivno mišljenje bio da poslodavci nemaju dugova na osnovi poreza na dohodak i doprinosa za obvezna osiguranja, a sada će se provjerava­ti podmirene obveze poslodavac­a na osnovi svih javnih davanja. Također, tvrtke koje žele uvesti radnu snagu morat će imati minimalan iznos mjesečnog prometa koji ostvaruju. Predlaže se da se za uvjet izda

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia