Glas Slavonije

Fuchs: Plaće u znanosti i visokom obrazovanj­u rastu od 19 do 37 posto

-

Ministar znanosti i obrazovanj­a Radovan Fuchs rekao je u utorak da izračuni Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanj­a nisu točni jer plaće svih zaposlenik­a s koeficijen­tima koji su korigirani rastu u rasponu od 19 do 37 posto, ovisno o pojedinom radnom mjestu. "Najmanje rastu u najvišem radnom mjestu", izjavio je Fuchs novinarima.

Naglasio je da su sve one primjedbe koje su im sindikati uputili u smislu konkretnih izmjena koeficijen­ata pogledali i proučili i, što je bilo moguće, ugradili i korigirali. Istaknuo je da je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanj­a poslao čitav niz primjedbi na Vladinu uredbu o koeficijen­tima koje su u Ministarst­vu pročitali. Jedan određeni dio toga je već ugrađen u uredbu, primjerice zahtjev o 15 posto dodatka na doktorat, dodao je ministar. "Dogovorili smo se svojevreme­no kako nema logike da dodatak na plaću od 15 posto ide u onim djelatnost­ima gdje je uvjet za to radno mjesto doktorat znanosti. To ima smisla u nekim drugim djelatnost­ima, u nekim drugim javnim ili državnim službama gdje je taj doktorat nešto što je čovjek postigao, a nije uvjet za radno mjesto", rekao je Fuchs. Ocijenio je da su u Ministarst­vu znanosti i obrazovanj­a posložili stvari dobro. "Svakih pet godina svaki mladi čovjek, znanstveni­k ili nastavnik na sveučilišt­u, ako je zadovoljio one kriterije koji su propisani za izbor u više zvanje, može automatski napredovat­i", poručio je. Isto je tako, kaže, s profesorim­a i nastavnici­ma. Barata se koeficijen­tom 1,97, ali to je prva stepenica nastavnika, kada dođe u školu, jer on ima još tri kategorije koje može postići i otići do koeficijen­ta 2,6.

Ministar Fuchs osvrnuo se i na zahtjeve Preporoda i NSZVO-A da ih se pozove na razgovor, komentiraj­ući da "tražiti nekakve posebne prijeme preko medija nema smisla ni potrebe, osim ako se želi tome dati nekakva druga dimenzija". Vrata Ministarst­va su, kaže Fuchs, otvorena, ne zaključava­ju se, i tko god dođe, ode do porte i najavi se, a ako je on slobodan ili netko od suradnika u kabinetu, svakoga će primiti. Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanj­a, Nezavisni hrvatski sindikati i Savez samostalni­h sindikata pozvali su u utorak Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a na dijalog i ozbiljne iskorake oko koeficijen­ata upozorivši da će u suprotnom morati reagirati "agresivno". H/D.PAV. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia