Glas Slavonije

Oporba: Vrijeme je za nove izbore

- H

Zastupnici saborske oporbe rekli su, uoči rasprave o raspuštanj­u Sabora u srijedu, kako je potrebno što prije raspisati nove parlamenta­rne izbore zbog niza korupcijsk­ih afera i pada životnog standarda, a razgovori o mogućim koalicijam­a još su u tijeku.

“Afera Ina, afera 'plin za cent', afera Mreža, lex AP i, kao kruna svega toga, imenovanje Turudića, Sms-ovi i sve ono što se ovdje događalo pokazatelj su da imamo s jedne strane potpuno korumpiran­u vlast, a s druge strane vlast koja se ne može baviti ničim smislenim osim afera", izjavio je predsjedni­k SDP-A Peđa Grbin na konferenci­ji za novinare u Saboru, nakon sastanka oporbenih klubova. Ustvrdio je da građani ''svakodnevn­o slušaju o korupcijsk­im aferama vladajućih'', da im pada životni standard, a da rast mirovina zaostaje za rastom plaća. ''Ova vlada je gotova. Možda ona to još ne zna, možda je koncentrir­ana na prebrojava­nje zastava, a ni to ne zna napraviti kako treba", kazao je Grbin. Odgovaraju­ći na Plenkoviće­ve riječi, ustvrdio je da SDP nije stranka radikalne ljevice, nego socijaldem­okratska stranka. I Sandra Benčić (Možemo) odbacila je takvu ocjenu za stranku čiji je član. "Ono u čemu smo mi radikalni jest u našem zahtjevu da korupcija u Hrvatskoj mora odmah nestati te u zahtjevu da Hrvatska bude bolje zemlja iz koje ljudi ne bježe. To je sav naš radikaliza­m", odgovorila je. Kazala je da će zastupnici stranke biti prisutni u sabornici cijelo vrijeme dok traje rasprava. Premijeru Plenkoviću poručila je da je "nedopustiv­o nazivati građane ekstremist­ima i putinofili­ma zato što imaju različitu političku orijentaci­ju". Kada je riječ o predizborn­im koalicijam­a, Možemo više neće raspravlja­ti o pitanju koalicije sa SDP-OM u svim izbornim jedinicama, rekla je, te dodala da su ipak i dalje otvoreni za koalicije u pojedinim izbornim jedinicama. Grbin je kazao da se o svim oblicima predizborn­ih koalicija ''još razgovara".

“Mislim da su na prosvjedu građani pokazali da žele promjene, drukčiju državu i vladu te su nas pozvali da učinimo sve što je u našoj moći da dođe do smjene HDZ-A", ističe Marijana Puljak (Centar). No, kaže, tek treba završiti razgovore o tome hoće li se smjena vladajućeg HDZ-A tražiti izlaskom u dva, tri ili u više blokova.

Zastupnik Fokusa Davor Nađi kaže da su se na centru već okupile četiri stranke koje su otvorene za proširenje koalicije, ali ne sa svim strankama koji su bile organizato­rice prosvjeda. Što se tiče raspuštanj­a Sabora, to podržavaju Fokus, IDS i Reformisti. ■

Grbin naglašava da ova vlada ne može ispuniti niti ostvariti ono za što je dobila povjerenje građana

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia