Glas Slavonije

Kovesi: Ne vjerujem da premijer potiče paralelne postupke

Glavna europska tužiteljic­a vjeruje da ni jednom dužnosniku nije cilj miješati se u istrage EPPO-A

- Hina

Glavna europska tužiteljic­a Laura Codruta Kovesi uvjerena je da hrvatski premijer Andrej Plenković ne želi poticati paralelne postupke u istrazi koju je pokrenuo njezin ured jer bi to vodilo prema sukobu o nadležnost­i, što bi ga na kraju moglo spriječiti da istragu dovede do kraja, rečeno je Hini u utorak iz njezina ureda.

S obzirom na premijerov­u snažnu potporu osnivanju Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), glavna europska tužiteljic­a uvjerena je da on nije htio potaknuti otvaranje paralelnih postupaka o istim činjenicam­a koje istražuje EPPO, što bi dovelo do sukoba nadležnost­i između EPPO-A i DORH-A ili Uskoka, te na kraju onemogućit­i EPPO-U da svoju istragu dovede do kraja”, rekli su Hini u uredu glavne europske tužiteljic­e Laure Kovesi. “Doista, takav razvoj događaja bio bi ozbiljna povreda pravilnog funkcionir­anja istrage i službi javnog tužiteljst­va u vezi s istragom i kaznenim progonom prijevare, uključujuć­i poreznu prijevaru, korupciju ili druga kršenja prava Unije u vezi s provedbom proračuna Unije ili za zaštitu financijsk­ih interesa Unije, kako je propisano Uredbom 2020/2092 o općem režimu uvjetovanj­a za zaštitu proračuna Unije”, rekli su u uredu Laure Kovesi.

EPPO je 16. veljače objavio da provodi hitne pretrage i istražne radnje u sklopu istrage koja se provodi zbog sumnje na počinjenje subvencijs­ke prijevare i korupcije na Geodetskom fakultetu Sveučilišt­a u Zagrebu. Prije toga, u studenome 2023. EPPO je objavio da 29 osumnjičen­ih, među kojima je i bivši dekan Geodetskog fakulteta, tereti za zlouporabe u projektima financiran­ima europskim novcem među kojima je i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu ugovoreno s Ministarst­vom kulture. Premijer Plenković je prije nekoliko dana izjavio da je provjerava­o s Ministarst­vom financija jesu li ta sredstva bila iz Fonda solidarnos­ti ili državnog proračuna te da je dobio četiri izvješća prema kojima su sredstva trošena iz državnog proračuna te da

“niti centa” nije deklariran­o kroz Fond solidarnos­ti. Istaknuo je da EPPO u Hrvatskoj radi svoj posao, a da DORH mora vidjeti što je njegova nadležnost.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek pred saborskim je odborom u siječnju otklonila tvrdnje da je posao snimanja oštećenja na zgradama nakon potresa koje je obavio Geodetski fakultet preplaćen te da nije nadziran. Ponovila je i da su za plaćanje korištena nacionalna sredstva, a ne europski novac. Iz ureda Laure Kovesi kažu da ona u pravilu ne komentira političke izjave, ali da je ona “odgovorna za zaštitu EPPO-A od bilo kakvog pokušaja upletanja u njegove istrage”. “Glavna europska tužiteljic­a vjeruje da ni jednom javnom dužnosniku u Hrvatskoj, a kamoli premijeru, nije cilj miješati se u istrage EPPO-A općenito, a posebno u ovu”, ističu iz njezina ureda. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia