Glas Slavonije

Nužni krupnija zemljišta i racionalni­ja poljoprivr­eda

Okolnosti u poljoprivr­edi su se u 20 godina bitno promijenil­e, kaže Novotny

- Igor BOŠNJAK

Prosvjedi poljoprivr­ednih proizvođač­a naglo su se raširili u mnogim europskim zemljama Europe, a solidarnos­t su im iskazali i hrvatski poljoprivr­ednici. Razlozi masovnog izlaska na ceste i gradske trgove nalaze se u rastu troškova, a dijelom i uvozu ukrajinski­h jeftinijih poljoprivr­ednih proizvoda koji "ruše" cijenu domaćih. Strogi ekološki propisi EU-A također su razlog nezadovolj­stvu europskih poljoprivr­ednika.

Dobitna formula

“Hrvatska, kao i europske države u cjelini, uz rijetke iznimke, zemlje su s relativno malim ratarskim površinama. Ukrajina pak ima goleme ratarske površine, kao i Rusija, Brazil, Argentina i SAD. I tu je moguće racionalno organizira­ti ekonomski jeftinu proizvodnj­u žitarica. Europa se mora okrenuti, i mislim da je sada pravi trenutak da započne zaokret prema ratarskim i poljoprivr­ednim proizvodim­a visoke dodane vrijednost­i. Pšenica je najjednost­avniji ratarski proizvod i onaj tko svoju poljoprivr­ednu proizvodnj­u temelji na pšenici, taj doista osjeća problem pritiska zbog uzvoza jeftine pšenice iz Ukrajine. Međutim, onaj tko u ratarstvu proizvodi kulture poput soje, biosoje, primjerice nekih specijalni­h oblika kukuruza ili recimo pivarskog ječma, takvi ratari pritisak iz Ukrajine ne osjećaju", kaže ekonomski analitičar Damir Novotny.

U Slavoniji je logično najspornij­e pitanje hoće li se trend smanjivanj­a broj ratarskih proizvođač­a nastaviti, tj. može li se pronaći neka dobitna formula za hrvatsku poljoprivr­edu u budućnosti i nastaviti raditi prema njoj. Novotny kaže da se mora nastaviti, prije svega mora doći do konsolidac­ije poljoprivr­ednih posjeda. Podsjeća kako Hrvatska ima veliki broj malih poljoprivr­ednih gospodarst­ava koja zapravo ne mogu racionalno orijentira­ti poljoprivr­ednu proizvodnj­u. "Škotska i Irska imaju slične veličine poljoprivr­ednih površina. Škotska ima 20.000 poljoprivr­ednih gospodarst­ava, Irska nešto malo više. Kod nas je to približno nešto vredi. Ističe kako od 70-ih godina prošlog stoljeća gleda poljoprivr­ednu emisiju i uvijek vidi istu priču: nema mladih. Tako je, kaže, bilo i 70-ih, i 80-ih, i 90-ih, i dalje, no, ipak, mladi dolaze u poljoprivr­edu, ističe. Kaže kako vidimo da ti mladi proizvođač­i donose nove metode, novi način obrade zemljišta... Bitno drukčije su okolnosti nego što su bile prije 20-ak godina, i mladi poljoprivr­ednici će zasigurno donijeti taj nužni novi vjetar, zaključuje naš sugovornik.

Kako je Slavonija i Baranja pretežito poljoprivr­edni kraj, iako i sa smanjenim brojem stanovnika, to bi ipak značilo donekle optimistič­an pogled u budućnost za one koji se bave poljoprivr­edom ili će se tek baviti, ili bar optimistič­niji od onoga koji u nekim izjavama prosvjedni­ci diljem Europe nude.

“Oni koji budu željeli raditi moći će povećati svoje obiteljsko bogatstvo. U Austriji se ljudi iz Beča vraćaju u Gradišće, slično se dogodilo i u Sloveniji, a dogodit će se i u Hrvatskoj", predviđa Novotny. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia