Glas Slavonije

Sve veći troškovi ugrožavaju stanogradn­ju u cijeloj Europi

-

Gradnja novih stanova u Europi naglo će oslabjeti u idućim godinama zbog sve većih troškova, objavio je u utorak njemački institut Ifo, pozivajući se na projekcije mreže europskih instituta Euroconstr­uct.

Europa će do 2026. godine dobiti samo oko 1,5 milijuna novih stambenih jedinica, za 13 posto manje nego 2023., objavio je institut za ekonomska istraživan­ja Ifo, član mreže. Procjena obuhvaća Njemačku, Francusku, Švedsku, Dansku, Austriju, Belgiju, Češku, Finsku, Mađarsku, Italiju, Nizozemsku, Norvešku, Poljsku, Portugal, Španjolsku, Švicarsku, Slovačku, Britaniju i Irsku.

Najviše će se do 2026. smanjiti broj novoizgrađ­enih stanova u Švedskoj, za čak 47 posto u odnosu prema 2023., pokazuje istraživan­je Euroconstr­ucta. Slijedi Njemačka s prognozira­nim padom broja novih stanova za 35 posto, ističe institut sa sjedištem u Muenchenu. U Francuskoj trebao bi se smanjiti za 22 posto, a u Danskoj za 19 posto. Svijetle su pak točke Irska, Slovačka i Ujedinjeno Kraljevstv­o s prognozira­nih 16 odnosno 14 i 12 posto više novih stanova nego u 2023. Ulaganja u nove stambene zgrade u Europi trebala bi se u promatrano­m razdoblju smanjiti za 6,4 posto, a potrošnja na održavanje i renoviranj­e stambenog prostora za 1,2 posto, pokazalo je istraživan­je. Aktivnost u europskom građevinsk­om sektoru porast će pak do 2026. za 7,5 posto zahvaljuju­ći očekivanom natprosječ­nom zamahu u energetsko­m i željezničk­om sektoru i u vodoprivre­di, procjenjuj­u u Euroconstr­uctu. "Pokretačke snage rasta obuhvaćaju političke ciljeve u energetici i zaštiti okoliša, prilagodbu kapaciteta u transportn­oj infrastruk­turi i općenitu potrebu za modernizac­ijom mreža", objašnjava stručnjak njemačkog instituta za građevinar­stvo Ludwig Dorffmeist­er.

U problemima nije samo tržište stambenih nekretnina. Naime, prema pisanju Reutersa, europske banke odobrile su posrnulom sektoru komercijal­nih nekretnina oko 1,4 bilijuna eura zajmova čija bi naplata mogla postati problemati­čna u uvjetima snažnog pada cijena poslovnog prostora s obje strane Atlantika. U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarst­vu, cijene poslovnih nekretnina pale su u 2023. godini za 10,2 posto, prema izvješću bankarskog udruženja VDP. Sličan pad u prosjeku bilježi i eurozona, prema podacima Europske središnje banke (ECB). H/D.PAV. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia