Glas Slavonije

Julian Assange osporava odluku o izručenju SAD-U

-

Britansko pravosuđe započelo je u utorak preispitiv­anje zahtjeva Juliana Assangea kojim se traži osporavanj­e odluke o izručenju SAD-U zbog objave tajnih dokumenata, bez nazočnosti utemeljite­lja Wikileaksa koji je, prema riječima njegova odvjetnika, bolestan i ne osjeća se dobro da bi nazočio saslušanju. Američki tužitelji žele suditi 52-godišnjemu Assangeu po 18 točaka vezanih uz njegovu objavu goleme količine povjerljiv­ih američkih vojnih i diplomatsk­ih izvješća putem Wikileaksa. Tvrde da su informacij­e koje su procurile životno ugrozile njihove agente te da za takav postupak nema opravdanja.

Assangeovi odvjetnici pokušavaju osporiti odluku o izručenju na saslušanju pred dvama sucima na Visokome sudu u Londonu, kada će možda posljednji put dobiti priliku da se zaustavi izručenje na engleskim sudovima. Njegova supruga Stella prošli je tjedan kazala da se radi o pitanju života i smrti. Na saslušanju će britansko pravosuđe presuditi o odluci britanske vlade koja je u lipnju 2022. odbila Assangeovu žalbu na izručenje SAD-U. Britanija je njegovo izručenje SAD-U odobrila 2022., nakon što ga je sudac isprva obustavio zbog zabrinutos­ti oko Assangeova mentalnoga zdravlja. Assangeove pravne bitke počele su 2010. nakon čega je sedam godina proveo u ekvadorsko­m veleposlan­stvu u Londonu, prije negoli je odande izvučen i zatvoren 2019. zbog kršenja uvjeta puštanja na slobodu. Otad je u najstrožem zatvoru na jugoistoku Londona.

Ispred suda u Londonu okupila se skupina ljudi skandiraju­ći "Oslobodite Juliana Assangea". Njegova supruga Stella pozvala ih je da prosvjeduj­u "sve dok Julian ne bude oslobođen". Assangeovi brojni pristaše smatraju ga herojem protivljen­ja establišme­ntu te novinarom kojega se kazneno goni zbog otkrivanja zlodjela i navodnih ratnih zločina koje je počinio SAD.

Skup podrške u Zagrebu organizira­li su Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske. "Želimo poslati poruku podrške i protiviti se izručenju koje smatramo direktnim napadom na slobodno novinarstv­o", izjavila je na skupu predsjedni­ca SNH Maja Sever. H/D.PAV. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia