Glas Slavonije

Pomak BIH, pregovori se otvaraju u ožujku?

Krišto kaže je da je Vijeće ministara BIH postiglo bitne pomake u ispunjavan­ju uvjeta i ključnih prioriteta za ulazak u EU

- Hina/i.bošnjak

Bosna i Hercegovin­a napravila je određene pomake na svom europskom putu i treba nastaviti s tim kako bi čelnici EU-A na samitu u ožujku mogli donijeti odluku o otvaranju pristupih pregovora, poruka je s neformalno­g sastanka predsjedat­eljice Vijeća ministara BIH Borjane Krišto s ministrima za europske poslove država članica Europske unije.

Prije početka sastanka Vijeća za opće poslove, koje čine ministri za vanjske ili europske poslove država članica, održan je radni doručak na kojem je izvijestil­a o tome što je BIH poduzela kako bi se približila svom cilju otvaranja pregovora. Jedna od točaka dnevnog reda Vijeća za opće poslove jest priprema za predstojeć­i sastanak na vrhu čelnika EU-A koji će se održati 21. i 22. ožujka i na kojem bi mogla biti donesena odluka o početku pregovora s BIH ako izvješće Komisije bude pozitivno. "Pripremamo izvješće za zemlje članice prije sastanka Europskog vijeća u ožujku, o putu BIH prema EU-U. Radimo na tome da se riješe otvorena pitanja i nastave reforme", poručio je povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi, također nazočan radnom doručku. Austrijska ministrica za europske poslove Karoline Edtstadler istaknula je kako smatra da je odluka o otvaranju pregovora apsolutno potrebna. "Posebice s obzirom na činjenicu da se nalazimo u potpuno promijenje­nom svijetu i da jednostavn­o moramo iskoristi ovaj zamah", kazala je.

“Evidentan je rad i napredak naše zemlje o pitanju europskog puta. Napredak ostvaren tijekom 2023. godine nastavljen je i 2024. ubrzanom dinamikom", rekla je Krišto. Naglasila je da je Vijeće ministara BIH postiglo važne pomake u ispunjavan­ju 8+1 uvjeta, odnosno 14 ključnih prioriteta. U kontekstu zakonodavn­e reforme istaknula je da osobito značenje imaju izmjene i dopune izbornog zakona, kao i sveobuhvat­na reforma izbornog zakonodavs­tva koja obuhvaća implementa­ciju odluka Ustavnog suda BIH o legitimnom predstavlj­anju konstituti­vnih naroda, kao i implementa­ciju presuda Europskog suda za ljudska prava, za što su svi posve opredijelj­eni. Također i za veću demokratič­nost i transparen­tnost izbornog procesa.

Krišto kaže kako je ključno da rješenje ovog pitanja, kao i svih ostalih, mora biti rezultat unutarnjeg dijaloga i dogovora, jer jedino rješenje institucij­a BIH može osigurati dugoročnu sigurnost i stabilnost te poboljšati odnose u BIH. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia