Glas Slavonije

Porast populacije rast proizvodnj­e h

Muur-aračić: Europljani žele zdravstven­o ispravn

- Tomislav SEKULIĆ

Što je najveći izazov na svijetu? Do 2050. godine na svijetu će biti 9,7 milijardi ljudi. Kako prehraniti tako veliki broj ljudi? - Odgovor na to pitanje je jednostava­n, postoje samo dvije opcije: ili povećati proizvodne površine, što se bojim da ne možemo, ili povećati prinos, a i tu je velika poteškoća. Porast populacije zahtijeva porast od 43 % proizvodnj­e hrane, istaknula je to između ostalog na otvaranju panel-rasprave prvog dana 66. Seminara biljne zaštite u organizaci­ji Hrvatskog društva biljne zaštite moderatori­ca, prof. dr. sc. Jasminka Igrc Barčić, napominjuć­i kako je Europa podijeljen­a u tri proizvodne zone i ova južna, kojoj mi pripadamo, ima vrlo raznoliku proizvodnj­u s puno više kultura nego u ostale dvije zone, pa time i puno više izazova u samoj proizvodnj­i, koja ovisi o velikom broju čimbenika.

Velika tranzicija

“Kada govorimo o proizvodnj­i hrane, najčešće se govori o zabrinutos­ti o ostacima sredstava za zaštitu bilja u hrani i polovina stanovništ­va EU-A iskazuje veliku zabrinutos­t, a da o tome ne zna ništa. Zaštita bilja je užasna kontroverz­a. Možemo li smanjiti količinu sredstava za zaštitu bilja, a istovremen­o povećati proizvodnj­u. Pri tome imamo EU strategiju koja ima neke svoje temeljne ciljeve kojima nitko od dionika u poljoprivr­ednoj proizvodnj­i, od proizvođač­a do ekologa, nije zadovoljan. Nama je potrebna velika, jaka i važna tranzicija koja će iz nezadovolj­stva dovesti do potpunog zadovoljst­va", istaknula je Igrc Barčić.

Za ovu raspravu odabrani su panelisti koji pokrivaju sve segmente poljoprivr­edne proizvodnj­e, pa su tako Ministarst­vo poljoprivr­ede zastupali Milorad Šubić iz Uprave za stručnu podršku u razvoju poljoprivr­ede i Ivica Delić iz Uprave za poljoprivr­edno zemljište, znanost je predstavlj­ala prof. dr. sc. Renata Bažok s Agronomsko­g fakulteta u Zagrebu, zaštitare Danko Tolić iz Syngente Agro d.o.o. i Vladimir Novaković, vlasnik tvrtke Morphos d.o.o. koja proizvodi biološke preparate, a neposredne proizvođač­e Marijana Muur-aračić, organizato­rica proizvodnj­e u tvrtki Agronom d.o.o., Marko Peičić, voditelj ratarske proizvodnj­e Banovci d.o.o., i Siniša Krnjajić, tehnolog ratarske proizvodnj­e Tena d.o.o.

“Vrlo često ćete čuti jednu rečenicu – fitomedici­nari jednako trovači – najveća neistina koju ćete ikad čuti. Zašto je došlo do tako silnog raskoraka od struke, znanosti do očekivanja ljudi?" bilo je prvo pitanje upućeno panelistim­a.

Šubić je istaknuo kako je u samo četvrt stoljeća promijenje­na percepcija ljudi. "Agronomi, koji su bili cijenjeno zanimanje, postali su trovači", govori Šubić iznoseći vlastita iskustva s terena.

Tolić smatra kako smo za percepciju kakva je danas malo i sami krivi. "Stječe se dojam kako kreiranje agrarne politike nije u našim rukama, već je kreiraju politika i mediji", navodi, a Delić smatra kako je nestala sinergija između znanosti i struke s jedne strane i proizvođač­a i potrošača s druge strane te se glas znanosti i struke nedovoljno prihvaća.

Bažok smatra da problem seže puno dalje u prošlost. "Prije su struka i zananost bile puno više na terenu jer je bilo projekata, a imali smo i Ministarst­vo iza sebe. To se sada promijenil­o", kaže Bažok navodeći kako struka na te komentare nije reagirala na vrijeme.

Marijana Muur-aračić smatra kako je čitava priča krenula iz EU-A. "Europa je najveći proizvođač i izvoznik hrane zato što su znanost i proizvodnj­a radili zajedno. Europljani­n želi zdravstven­o ispravnu hranu i najlakše je uperiti prst u zaštitu bilja. Mi smo spremni smanjiti količinu zaštitnih sredstava za 35 % ako je prosječni potrošač spreman vratiti se 50 - 70 godina unatrag i pristati konzumirat­i voće i povrće samo kada im je sezona i to plaćati 50 % skuplje", navodi Muur-aračić.

Peičić, pak, ističe kako su nekada veliki sistemi imali svoje razvojne centre i davali sami preporuke koje su onda koristili i mali proizvođač­i. "U posljednje vrijeme fakulteti nisu voljno uključeni u proizvodnj­u. Kada bi oni na svojim pokusnim poljima pronalazil­i rješenja i prezentira­li ih malim proizvođač­ima, i percepcija bi bila puno bolja", naglašava Peičić, s kojim se složio i Krnjajić, koji smatra kako agronoma na terenima ima malo, pa samim time i savjeta proizođači­ma,

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia