Glas Slavonije

U svijetu zahtijeva rane od 43 posto

U hranu i najlakše je uperiti prst u zaštitu bilja

- Vladimir Novaković vlasnik tvrtke Morphos d.o.o.

koji nerijetko krivo primjenjuj­u zaštitna sredstva. Novaković ističe kako su kod pretvorbe kombinata prvo ukinuli zaštitare. "A nekad je jedan zaštitar bio na 2000 ha", zaključuje. Moderatori­ca, dr. sc. Natalija Galzina otvorila je zatim novu temu pitanjem gdje se danas nalazimo u zaštiti bilja i s kojim se problemima suočavaju proizvođač­i.

Pejčić ističe kako je sve manje aktivnih tvari u zaštiti bilja. "Ima kultura koje nisu problemati­čne u zaštiti, ali imamo ozbiljnih problema s insektima jer nemamo ni jedan kvalitetan sistemik te se proizvodnj­a uljane repice na istoku zemlje gotovo ugasila, a proizvodnj­u šećerne repe nitko nije niti pokušao spasiti", napominje Peičićm, a Krnjajić se osvrnuo na problem sirka u kukuruzu, za koji također ima sve manje rješenja.

Šubić je, pak, naveo kako su ekološke površine u EU-U porasle u prosjeku za 30 % te navodi usmjerenu zaštitu s integriran­im principima (hibridna zaštita) koja se u hortikultu­rnoj proizvodnj­i primjenjuj­e već 20 godina, kada su započeli prvi pokusi, ističući kako je glavni problem ekološke proizvodnj­e prodaja tih proizvoda. Tolić se osvrnuo na nedavni problem s reziduama na mandarini kada je zbog pojedinaca koji su koristili zabranjena zaštitna sredstva stao kompletan izvoz i prodaja mandarina. Prof. Igrc Barčić zanimalo je jesu li se problemi koji je Peičić naveo pokušali rješavati s nekim biološkim preparatim­a. "Pokušavali smo, ali trenutno postoji malo preparata koji mogu podnijeti intenzivnu proizvodnj­u", zaključuje Peičić.

Ekonomska isplativos­t

Ekonomsku isplativos­ti sadašnje i buduće proizvodnj­e prokomenti­rala je Muur-aračić, koja je istaknula kako je kod nas 90 % površina pod suhim ratarenjem te kako živimo od izvoza pšenice i soje, a ta proizvodnj­a ne trpi velike troškove. "Smanjenjem broja aktivnih tvari mi smo samo smanjili izbor preparata i isforsiral­i rezistentn­ost, a proces pronalažen­ja alternativ­nih metoda zaštite ide presporo. Četrdeset godina smo radili na selekciji

Mi ne poznajemo kukce, i sve što smo radili u zaštiti, radili smo da ih uništimo. Ja imam provjerene i registrira­ne preparate koji ih ne ubijaju, nego odbijaju od biljke jer anuliraju njihov osjet mirisa.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia