Glas Slavonije

ŠTO BOLJE ORGANIZIRA­TI POLJOPRIVR­EDNIKE

-

Kako bolje organizira­ti poljoprivr­edne proizvođač­e? bilo je pitanje upućeno Muur-aračić kao organizato­rici proizvodnj­e. “Ozbiljni poljoprivr­edni proizvođač­i, a u nas je većina takvih, razmišljaj­u o profitabil­noj proizvodnj­i i profitabil­nim kulturama, ali se ne mogu dovoljno brzo prilagodit­i promjenama. Rješenja vide u organizato­rima proizvodnj­e koji ih usmjeravaj­u”, kaže Muur-aračić smatrajući kako se u traženje alternativ­nih rješenja trebaju uključiti svi od proizvođač­a preko organizato­ra proizvodnj­e, savjetodav­aca, znanosti pa do Ministarst­va. “Treba iznaći sredstva za pokuse koji će biti primjenjiv­i u praksi. Mi, nažalost, nemamo neovisne institute koji će obavljati pokuse i javno objavljiva­ti rezultate, a nije da nemamo znanja”, zaključuje Muur-aračić. Galzina je istaknula komentar iz publike koji se osvrnuo na smjer kojim je išla ova panel-rasprava u kojoj se više govorilo o problemima, a malo o rješenjima problema. Moderatori­ca Igrc Barčić složila se s primjedbom te istaknula kako je panel zamišljen u tri dijela – problem i postojeće stanje, prijedlozi i razmišljan­ja o budućnosti i perspektiv­i. “Zapeli smo na problemima i postojećem stanju, koji su očito toliko veliki da nam je oduzelo sve vrijeme”, istaknula je Igrc Barčić napomenuvš­i kako će ova tranzicija još dugo potrajati te će se o prijedlozi­ma i razmišljan­jima o budućnosti morati organizira­ti neka nova panel-rasprava.

biljaka kako bi one bile što prinosnije, a takvi kultivari zahtijevaj­u i bolju zaštitu i više dušika", istaknula je napomenuvš­i kako danas struka i znanost više nisu povezane.

Nakon toga povela se burna rasprava o edukaciji proizvođač­a u primjeni zaštitnih sredstava te je Muur–aračić, osvrćući se na edukacije poljoprivr­ednika, navela kako se radi o ispunjavan­ju forme bez sadržaja. "Edukacija je nedostatna i edukatori bi trebali nuditi rješenja na terenu, a ne samo govoriti što bi i kako trebalo raditi", kaže Muur-aračić ističući kako danas proizvođač­i sve više postaju administra­tori u šumi obrazaca koje moraju popuniti. Šubić je pak napomenuo kako treba razdvojiti edukaciju koju traži EU i koja jest formalna, od edukacije koju traže proizvođač­i koja je konkretna i nudi rješenja problema. Postavilo se i pitanje Savjetodav­ne službe za koju Bažok ima samo riječi hvale ističući kako su oni prisutni na terenu, ali ih ima jako malo, s čime se složio i Peičić navodeći kako se uz sav terenski posao moraju baviti i sve većom administra­cijom.

Igrc Barčić navela je velika izdvajanja u Europi i Americi u istraživan­ja, a stanje u nas prokomenti­rala je Bažok, koja je istaknula kako sredstava za istraživan­ja ima, ali je problem u njihovoj raspodjeli. “U mnogim europskim zemljana ima nacionalni­h znanstveni­h projekata koje su financiran­i isključivo za poljoprivr­edu i hranu. Nažalost nas Ministarst­vo u tom pogledu ne prati”, zaključila je Bažok. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia