Glas Slavonije

Iz Azila za napuštene pse ukrali pseću hranu, vozili ju tačkama

-

Bizarna krađa zbila se u noći između nedjelje i ponedjeljk­a kada su lopovi provalili skladište Azila za napuštene pse u Nemetinu i ukrali pseću hranu u vrijednost­i od oko 600 eura! Iz Policijske uprave osječko-baranjske oglasili su se o ovoj nevjerojat­noj krađi navodeći kako se traga za počinitelj­ima, no od volontera iz Azila doznajemo kako se radilo o djetetu starom 13 godina te 15-godišnjaku.

- Uzeli su svu hranu i konzerve, uglavnom hranu za štenad, za bubrežne bolesnike, gastrohran­u, sve ono što su nam najdragocj­enije donacije... uzeli su psima iz usta! Nisu sve mogli odvesti odjednom na tačkama, to je trajalo i po noći i tijekom dana, pa ih je primijetio jedan od naših volonera. Poslije su dio hrane vratili. Podignuli su ogradu kod skladišta i obili lokot na skladištu. Psi žive od donacija i milostinje i netko to onda ide krasti. Ne znam što su mislili s tom hranom. Azil se najvećim dijelom financira donacijama i najtužnije je što su ukrali hranu najranjivi­jima, i to štencima i bolesnima. Imamo trenutno puno štenaca, u posljednje vrijeme pogotovo, i hrana koja nam je ukradena baš nam treba jer su štenci najugrožen­iji, trebaju jesti kvalitetni­ju hranu, i to više puta na dan. Danonoćno se borimo da to osiguramo i onda dođu dva klinca i to sve ukradu! Naravno da smo ljutiti, ali smo baš i tužni jer su to djeca. Kako da očekujemo da društvo bude generalno osjetljivo na potrebite kada se od najslabiji­h krade hrana. Poručila bih roditeljim­a da dovode svoju djecu u Azil da se nauče empatiji i pomaganju slabijima - kaže Ivana Crnoja iz udruge Pobjede, koja se skrbi o osječkom azilu za pse.

Na svom profilu na društvenoj mreži također su se oglasili iz Azila gdje su, između ostaloga, naveli kako su pomagali dvojici dječaka i dodali: "Očito postoji nešto u nama svima, važnije od odgoja... Mislim, da, što će im ta hrana? Prodat će ju ćaća za šteku cigareta. I kad' će nama išta od toga biti refundiram­o? Neće nikada, kakve veze što je bila i policija i odrađen očevid i sve kad su u pitanju djeca. Nema godina i nešto da nam je kasicu u Porti ukrala klinka od 10ak godina, u društvu svojih roditelja. Snimila ju kamera. Šta se zbilo? Ništa, jer su to djeca..."

U Azilu se uvijek nalazi 180 pasa, što je maksimalan kapacitet, a uz veliko zalaganje volontera, samo prošle godine, udomljena su 294 psa. Svatko tko želi na bilo koji način pomoći volonterim­a, može se priključit­i na način koji mu najbolje odgovara. Koliko su volonteri pomagali samo tijekom 2022. godine svjedoči i podatak da je 100 volonterki i volontera utrošilo 7485 sati da bi svojim vremenom, znanjem i vještinama na neki način pomoglo psima. - Ljudi mogu doći prošetati pse od 10 do 18 sati svakodnevn­o i u tome smo jedinstven­i u Hrvatskoj da smo otvoreni uvijek. Mogu doći šetati i upoznavati pse i na taj način upoznati svog psa. Udomljavan­je je jako važno jer bez udomljavan­ja nema ni spašavanja s ulice. Kada se udomi pas iz azila, spašavaju se dva života. Život onoga psa koji tim činom postaje tvoj i život onoga koji će s ulice moći doći na njegovo mjesto u azil. Građani mogu doći i volontirat­i i donirati hranu koja je nužna za 180 pasa. Dobro dođe i stara posteljina, ručnici i dekice. Azilu se može pomoći i darivanjem starih i još upotreblji­vih stvari za aukcije koje se održavaju na Facebooku na stranici Azil Osijek-aukcije - pozvala je građane Ivana Crnoja. S.lacić ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia