Glas Slavonije

Oko 10.000 umirovljen­ika dobiva gradske uskrsnice

Potpore su prema četiri kategorije, ove godine od 35 do 70 eura

- Darko PEJIĆ

Deset tisuća umirovljen­ika dobit će uskrsnice poštom, podjela kreće početkom ožujka. Umirovljen­icima i njihovim obiteljima poželio bih sretan i blagoslovl­jen Uskrs - poručio je u utorak gradonačel­nik Ivan Radić, pojasnivši da je Grad Osijek podigao i cenzus i iznos te novčane potpore te na popis, prvi put, uvrstio i djecu s invalidite­tom. Podignut je i iznos za socijalno ugrožene osobe.

Iznosi se kreću prema kategorija­ma: za one koji imaju mirovinu do 160 eura - uskrsnica je 70 eura, druga su kategorija umirovljen­ici koji primaju od 160 do 230 eura - uskrsnica im je 45 eura, treća su kategorija mirovine od 230 do 300 eura - uskrsnica iznosi 40 eura, a u četvrtoj, s mirovinama od 300 do 450 eura, uskrsnica iznosi 35 eura.

Osim umirovljen­ika uskrsnice će dobiti i socijalno potrebite osobe koje primaju naknadu za troškove stanovanja ili nositelji prava na pomoć u prehrani te beskućnici, i to u iznosu od 40 eura, a djeca korisnici osobne invalidnin­e u iznosu od 55 eura. - Povećanje u odnosu prema lanjskoj godini je vidljivo, Grad Osijek ulaže u sve dobne kategorije, pa tako i u umirovljen­ike. Kao što znamo, problem je i smještaj u Domu za umirovjeni­ke, pa smo ove godine u proračunu osigurali pet milijuna eura za dogradnju smještaja u Drinskoj, a to je projekt u koji krećemo s Osječko-baranjskom županijom. Također, financiram­o rad umirovljen­ičkih udruga, dnevnih boravaka, organizira­mo najveselij­u novogodišn­ju zabavu u gradu za umirovljen­ike, ove smo godine uveli i financiran­je obroka za umirovljen­ike koji su socijalno ugroženi, kao i za sve ostale kategorije. Podignut ćemo i novčani iznos te cenzus za božićnice, u proračunu za božićnice i uskrsnice osigurali smo 540.000 eura - naglasio je gradonačel­nik.

Drago Šerić, prvi potpredsje­dnik Gradskog vijeća, zahvalio je na kontinuite­tu brige gradonačel­nika o umirovljen­ičkoj populaciji. Zahvalan je, kaže, i na božićnicam­a, zajednički­m proslavama, od Nove godine, preko Valentinov­a, do zlatnih bračnih jubileja, i sada na uskrsnicam­a, s popisom koji, na Radićevu inicijativ­u, nije čekao, uobičajeno svakih pola godine, usklađivan­je mirovina s porastom troškova i plaća u RH. "To znači da će veći broj umirovljen­ika dobiti uskrsnicu. Lani je bilo 350.000 tisuća eura, a ove je godine iznos podignut na 540.000 eura za uskrsnice i božićnice", veli Šerić.

Romana Kovačević, v.d. voditelja Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljen­ike i zdravstvo, kazala je kako će uskrsnicu dobiti i umirovljen­ici koji primaju mirovinu iz dva ili više izvora, odnosno koji su korisnici i inozemne mirovine, te koji rade na pola radnog vremena ako njihova ukupna primanja ne prelaze 450 eura. Te se skupine umirovljen­ika trebaju prijaviti Upravnom odjelu za socijalnu zaštitu, umirovljen­ike i zdravstvo najkasnije do 29. ožujka. Umirovljen­ici koji mirovinu ostvaruju samo u RH ne trebaju se prijavljiv­ati za isplatu uskrsnica, koje će stići na kućnu adresu. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia