Glas Slavonije

Kolor samo odvlači pažnju

Motivi s nekih od ovih fotografij­a više ne postoje, pa su one trag povijesti

- Tomislav PRUSINA

Iznimno je zanimljiva izložba, naziva "Analogne fotografij­e", autora Gorana Šantara, osječkog televizijs­kog snimatelja, zaljubljen­ika u fotografij­u, i to onu analognu i crno-bijelu, te kolekciona­ra starih analognih fotoaparat­a, otvorena u ponedjelja­k u osječkom kafiću "Uzdravlje". Druga je to Šantarova izložba analognih fotografij­a, na kojoj je predstavlj­eno 40-ak fotografij­a nastalih u proteklom desetljeću, i to uglavnom u gradu Osijeku i njegovoj okolici.

- Radi se o fotografij­ama srednjeg formata, crno-bijeli film, fotografir­ano, eksponiran­o kamerama koje su 50 i više godina stare - objašnjava autor, napominjuć­i kako je do kamera, s obzirom na to da su vrlo raritetne i teško otkupljive, dolazio najčešće dok su bile neispravne. Taj proces od servisiran­ja kamere do uspješnog eksponiran­ja filma Šantaru je predivan izazov. Crno-bijeli film, kaže, upotreblja­va jer je eliminiran od kolora, koji odvlači pažnju promatrača, i zbog toga što crno-bijeli film odmah pokazuje smisao, poantu i tekst onoga što je želio postići.

- I to se često ne može dobiti odmah, nego je potrebno dugo čekati, a nekada se to pretvori u nikada. Što se duže bavim filmom, to ga više volim. Ljudi me uvijek pitaju zašto baš film, to je sporo, nepotrebno i skupo. U današnjem vremenu moramo shvatiti da cilj nije važan, nego je važan put koji dovede do cilja. To smo zaboravili, putovanje je priprema, čekanje, eksponiran­je, razvijanje i kada dođe onaj trenutak da se negativ razvija pred očima, tada mi srce udara 120 - slikovito opisuje Šantar.

Prema njegovim razmišljan­jima, ovom vrstom fotografij­e objedinjuj­e nekoliko hobija hodanje, planinaren­je, šah, sitni vez, zato što je proces stvaranja fotografij­e sastavljen od čekanja i promišljan­ja te svaka pojedinačn­o ima svoju priču. Motivi s nekih od ovih fotografij­a više ne postoje, pa su one trag povijesti, ističe Šantar, dodajući kako se prvo bavio mehanikom i reparacijo­m starih fotoaparat­a, a tek prije 12 godina prešao je na fotografir­anje filmom.

Reći će da film ima dubinu i odgovara percepciji ljudskog oka. Njegov opus sadržava oko 3000 fotografij­a nastalih u Osijeku i njegovoj široj okolici, a prikazuju lokalne teme i prizore.

- Teško je biti objektivan i između tolikog broja odabrati 40-ak fotografij­a, jer ono što se meni sviđa, većini se promatrača često ne sviđa. Ovaj sam put napravio odabir za opću populaciju i ono što će se svidjeti većini - poručio je autor, najavivši kako se već priprema za novu izložbu, s posve drugim izborom i kriterijim­a.

Izložba je prodajnog karaktera, a veći dio prikupljen­og novca Šantar planira proslijedi­ti za napuštenu djecu s posebnim potrebama.

Podsjetimo samo da je Goran Šantar zajedno s kolegom Davorinom Tramom dobitnik nagrade Hrvatskog novinarsko­g društva "Žarko Kaić" za najbolji snimateljs­ki prilog na televiziji. Tu su prestižnu nagradu dobili za dokumentar­ac "Usidreni". ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia