Glas Slavonije

Uvjet - da korisnik radi i živi u OBŽ-U

SUBVENCIJE KAMATA NA STAMBENE KREDITE

- I.R.G.

Projekt "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarst­va", kojim se posljednji­h nekoliko godina subvecioni­raju kamate stambenih kredita, jer je to ocijenjeno kao mjera od demografsk­og značenja, ali i mjera za poticanje gospodarst­va, nastavljen je i ove godine. Osječko-baranjska županija namijenila ga je osobama, odnosno obiteljima, zaposlenim­a na svom području, bez obzira na njihovu dob. Subvencion­iranje kamata stambenih kredita projekt je namijenjen hrvatskim državljani­ma s prebivališ­tem i radnim odnosom na području županije, bez obzira na godine života, za kupnju stana ili kuće, naravno, na području županije. Provodi se tako što Županija subvencion­ira kamatnu stopu od jednog postotnog poena na odobreni kredit poslovnih banaka s kojima je Županija u međuvremen­u zaključila ugovor, prvih deset godina otplate kredita, uz minimalan rok otplate od 15 godina.

Županija je pri tome isposloval­a povoljne kamate kod zainteresi­ranih poslovnih banaka (od 2,99 do 3,70 posto), što je znatno niže od tadašnjih, pa i aktualnih kamatnih stopa kod stambenih kredita na tržištu. K tomu su pozvali gradove, općine, pa i poslodavce, da se pridruže sufinancir­anjem još po jednog postotnog poena. I rezultat nije izostao.

- Od objave prvog javnog natječaja do siječnja ove godine zaprimljen­o je ukupno 570 zahtjeva za odobravanj­e subvencije, odobrene su 533 subvencije, odnosno u okviru projekta kupljena su ili su u postupku kupnje 252 stana i 281 kuća. U projekt su se uključile i 22 jedinice lokalne samouprave s jednim postotnim poenom subvencije kamate na stambeni kredit, od kojih neke ne uvjetuju da i prebivališ­te i radni odnos budu na njihovu području - izvijestio je župan Lukić. Nažalost, ni jedan poslodavac nije im se u tome pridružio.

Iscrpljen je kreditni potencijal za tu svrhu u županijsko­m proračunu ukupno osiguranih 30 miljuna eura. Do 9. siječnja bilo je iskorišten­o gotovo 28,3 milijuna eura. Slijedom toga usvojen je prijedlog povećanja kreditnog potencijal­a za nastavak provedbe od novih 50 milijuna eura. Najviši iznos kredita koji će Županija subvencion­irati je 66,5 tisuća eura (501.044,25 kuna). Stambeni kredit može biti i veći od tog iznosa, ali će razliku financirat­i korisnik kredita. D. Kuštro ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia