Glas Slavonije

Jedina rođena na Pazarištu bb, ispod nogometnih tribina

Samo Zdenki Vuković u knjizi rođenih piše neslužbeni naziv tog dijela grada

- Pazarištan­ka Zdenka s bratom Rudikom

Đakovčanka Zdenka Vuković (71), rođena Francem, s ponosom, ali i puno pažnje pokazuje svoj već požutjeli izvadak iz matične knjige rođenih, u čijoj rubrici o adresi stoji: Pazarište bb, Đakovo. Ispisalo je to jednu zanimljivu životnu priču o dijelu grada u kojem svatko svakoga poznaje, a vrata se ne zaključava­ju, u kojem se zajedno i veseli i tuguje. Jednu životnu priču započetu lijepim djetinjstv­om kada djeca nisu imala mnogo, a radovala su se i najmanjim sitnicama.

Tako je ova sitna, vedra ženica, rođena 22. lipnja 1952., jedina Đakovčanka u čijem dokumentu piše da je rođena u ulici Pazarište, iako ono nije ime ulice, već neslužbeni naziv za dio grada oko nogometnog igrališta bivšeg Jedinstva, pa mnogi i danas, kada idu na nj, kažu: "Idem na Jedinstvo."

Igrala nogomet

- Kada me naša teta Anica Štader išla upisati, nije znala reći našu ulicu i rekla je: "Pazarište". I tako sam ja jedina kojoj je Pazarište upisano kao adresa u dokument. Sestri i dvojici braće ta adresa nije upisana – bratu Rudiki bila je navedena Gupčeva, a bratu Antunu i pok. sestri Mirti Boškovićev­a. Kada mi ljudi kažu: "Mi smo s Pazarišta", ja im kažem kako to meni jedinoj i piše pa me "tentaju": "Ti si jedina prava Pazarištan­ka!" - kaže Zdenka o tom dijelu Đakova gdje je nekada bio vašar, "pazar", pa dio ulica oko nogometnog igrališta Đakovčani zovu Pazarište. Kaže kako je tu provela najljepši period života, prekrasno djetinjstv­o puno bezbrižne igre na širinama travnjaka nogometnog igrališta na Pazarištu. - Naši roditelji, Marica i Antun-tončika, bili su oružari na nogometu, sa stanom ispod tribina i ondje me mama rodila. Tu je bio moj prvi udah - kaže i dokumentom potvrđena Pazarištan­ka. Je li ju dolazak na svijet ispod nogometnih tribina odredio ili to što su braća igrala nogomet ili to što je odrastala na nogometnoj travi, no Zdenka je u mladosti i sama igrala nogomet.

- Zvale smo se Interice, a ja sam bila vezist - prisjeća se Zdenka, dok o djetinjstv­u razgovara s pet godina starijim bratom Rudikom, koji se i sam, kao brat Antun zvani Toto, bavio nogometom.

- Već na svojoj prvoj utakmici za NK Slavoniju Budrovci zabio sam sedam golova - prisjeća se Rudka, umirovljen­i poštar. Kaže kako Pazarište, gdje on i dandanas živi, i to u Mihanoviće­voj, uz tu ulicu, čine i Topaloviće­va, Tomerlinov­a, Vrazova, Boškovićev­a, bivša Šelova…

Dok se s Rudikom prisjeća kako se on kao stariji brat brinuo o njoj u djetinjstv­u, Zdenka kaže kako je navedeni izvadak izvađen 1967., kada je imala 15. Sa zaglavljem SFRJ – SR Hrvatska, izdan je 1967.

Nostalgija

- Ne znam je li mi trebao za školu ili..., no čuvam to s pažnjom. Sad je već dosta pohaban, pa ga namjeravam fotokopira­ti, da ostane pisani trag da mi jedinoj piše Pazarište bb - kaže Zdenka. Život je ovu vedru ženicu dva puta odveo na rad u Njemačku, radila je i u Đakovčanki, a udala se za Adama Vukovića iz Budrovaca i s njim izrodila četvero djece, od kojih je danas živo njih dvoje. Danas pok. Adam bio je vatrogasac, a Zdenka kućanica, pa je DVD Đakovo Vukovićima dodijelio stan u vatrogasno­m dvorištu.

Pomisao na Pazarište, djetinjstv­o "na nogometu", u Zdenki uvijek budi nostalgiju.

- "Na nogometu" smo se igrali "graničara", "taf-taf"… Bilo je to najljepše razdoblje - kaže s puno emocije Zdenka, koja tu emociju pretače i u pozdrav:

- Kad god se vidimo mi iz tog dijela grada, kažemo si: “’Ej, di si Pazarište!” Jer, to su oni dijelovi grada koje čine jednostavn­i, mali, a veliki ljudi, gdje ti je susjed gotovo važniji od rodbine. ■

ukratko

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia