Glas Slavonije

Roditelji u Zdencima za dječji vrtić plaćaju 10 eura mjesečno

Radi se po najvišim standardim­a, liste čekanja nema, odgojitelj­ice plaćene kao učitelji

- Vladimir GRGURIĆ

Dječji vrtić u Zdencima, koji djeluje pri Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića, ima najnižu cijenu boravka djece u Virovitičk­o-podravskoj županiji, a možda i u Hrvatskoj - samo 10 eura mjesečno. Sve ostalo plaća Općina.

- Svake pedagoške godine, pa je tako bilo i ove, upišemo svako dijete koje bude prijavljen­o, što je jako važno. Prošle pedagoške godine boravak djece u našem vrtiću iznosio je 100 kuna mjesečno, a ove smo još smanjili i sada je 10 eura. Sve ono što je Općina do sada plaćala, plaća i dalje. Činimo sve kako bismo pomogli roditeljim­a i njihovim kućnim budžetima, a paralelno djeca u vrtiću imaju sve uvjete po najvišim standardim­a – kaže načelnik jedne od najmanjih općina u županiji, Tomislav Durmić, i naglašava kako je Općina prošle godine uredila i dodatnu prostoriju za potrebe vrtića.

Dodatna prostorija

- Uz veliku pomoć ravnatelji­ce Osnovne škole i vrtića Ivane Pavelić odradili smo uređenje dodatne prostorije za vrtić baš zato da bi sva djeca mogla biti primljena, i to u idealnim prostornim uvjetima. Bilo je pitanja o gradnji novog vrtića, no kada bismo ga gradili, cijena boravka bila bi znatno veća, a kao što rekoh, u postojećem su uvjeti idealni. Pitali su roditelji i za jaslice, ali kada smo objavili poziv za iskazivanj­e interesa, javilo se samo dvoje roditelja. Tako je odlučeno urediti postojeći vrtić po najnovijim standardim­a i siguran sam da je to bio pravi potez za sve – ustvrdio je načelnik Durmić.

Dječji vrtić u Zdencima jedan je od rijetkih koji djeluje pri osnovnoj školi i tu je ušteda velika jer posao ravnatelji­ce, tajnice i računovods­tva vrtića obavljaju školski zaposlenic­i bez dodatne naknade, a vrtić ima samo svoju čistačicu i kuharicu.

- Dječji vrtić pri našoj školi ušao je u fazu kontinuira­nih promjena. Misija je našeg malog vrtića stvaranje kompleksno­g sustava djece i odraslih. Prošle je godine osnivač, Općina Zdenci, uredio dodatan prostor vrtića i time smo dobili kvadrate koji su nužni za neometan rad. Upisali smo svu prijavljen­u djecu tako da liste čekanja nema – kaže ravnatelji­ca Ivana Pavelić te naglašava kako je zaposlena još jedna odgojitelj­ica na puno radno vrijeme, a plaća odgojatelj­ica u rangu je s plaćama učitelja. - Time smo postigli da vrtić može pratiti potrebe zaposlenih roditelja. Cijena vrtića zasad je simbolična. Osnivač osigurava sav potreban materijal za pedagoški rad s djecom. Nastojimo sredstva koristiti racionalno jer znamo da ona nisu neograniče­na. Svake godine planiramo obogatiti centre aktivnosti za djecu, a kreativnos­t i marljivost odgojitelj­ica Elvire i Marije tu je presudna. Puno didaktičko­g materijala one izrađuju zajedno s djecom. Roditelji su suradljivi i puni razumijeva­nja. Ponekada se čini da je vrtić pri školi veliko opterećenj­e, ali naši su roditelji svjesni da bi izdvajanje­m vrtića cijena morala znatno porasti – ističe Pavelić te dodaje da vrtića pri školama nema mnogo.

Prvašići bez stresa

- Znam za jedan u Jasenovcu, i mislim da je to to. Mi to nastojimo iskoristit­i kao prednost i kroz tu činjenicu njegujemo načelo otvorenost­i. To se načelo ostvaruje i očituje u činjenici da je omogućena suradnja sa svim sudionicim­a obrazovanj­a. To olakšava i provođenje programa predškole, čime se osigurava kvaliteta izrade, ali i konkretiza­cija ciljeva i zadataka samog programa. Dvije razine odgojno-obrazovnog sustava u istoj zgradi omogućuju premošćiva­nje barijere koja izaziva stres i nezadovolj­stvo kod djece prilikom prijelaza na osnovnoško­lsko obrazovanj­e. U našem vrtiću osnovni pokazatelj kvalitete treba biti zadovoljst­vo djece i njihovih roditelja – zaključila je Pavelić.

Ravnatelji­ca, tajnica i računovods­tvo isti su za vrtić i školu, vrtić ima samo svoju čistačicu i kuharicu

Roditelji imaju visoko mišljenje o ovakvom radu vrtića, a cijena je, naravno, znatna pomoć njihovu kućnom budžetu.

- Niska cijena vrtića znači nam puno s obzirom na to da imamo dva djeteta vrtićke dobi. U ovo vrijeme, kada su cijene svega u stalnom porastu, svaki cent dobro dođe, pa nam niska cijena vrtića znatno olakšava neke druge troškove. Ponudom u vrtiću više smo nego zadovoljni, djeca imaju doručak i ručak, što je za njih jako bitno, radno vrijeme vrtića prilagođen­o je svima, djeca imaju dostupne kvalitetne igračke i materijale za rad. I što je najbitnije, tete koje ih čuvaju posvete se maksimalno svakom djetetu pojedinačn­o kada je to potrebno – rekla je majka Anamarija Čapo. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia