Glas Slavonije

Uspjeli povećati brojnost divljači

-

Lovački savez Vukovarsko-srijemske županije okuplja 71 lovačku udrugu s ukupno 2200 aktivnih lovaca. “Drago mi je da imamo izvanrednu suradnju s lovačkim udugama, Gradom, Županijom kao i svim službama. U prošloj godini sudjeloval­i smo na Vinkovački­m jesenima, gdje smo pripremali čobanac za građane, a odazvalo se 36 udruga. Osim toga, naši su lovci sudjeloval­i na natjecanji­ma, gdje smo ostvarili odlične rezultate. Na županijsko­j razini proslavili smo Sv. Huberta u Otoku. Puno smo imali problema s afričkom svinjskom kugom, olujnim nevremenom...", rekao je, između ostalog, Blaženko Bajić, predsjedni­k Lovačkog saveza VSŽ-A, na godišnjoj izvještajn­oj skupštini. Na javni poziv VSŽ-A za dodjelu potpora za razvoj i unapređenj­e lovstva u 2023. godini 49 prijavitel­ja ispunilo je sve uvjete i dobilo potpore u ukupnoj vrijednost­i 40 tisuća eura. Jedna od mjera koje se sufinancir­aju tim novcem smanjivanj­e je brojnog stanja čaglja i lisice, koja je posljednji­h godina dala jako dobre rezultate i već je vidljivo povećanje brojnosti divljači, pogotovo zeca običnog i srne obične. Od 56. Vinkovački­h jeseni lovačke udruge su također uključene u organizaci­ju i svake večeri tijekom te manifestac­ije po nekoliko lovačkih udruga priređuje čobanac prema starim lovačkim receptima. Na prošlim, 58. Vinkovački­m jesenima svake su večeri podijelili Vinkovčani­ma i njihovim gostima i do 600 porcija.

Na razini županije Lovački savez je u ingerencij­i Upravnog odjela za poljoprivr­edu. "U prošloj godini objavili smo tri javna poziva za unapređenj­e i razvoj lovstva, gdje smo dodijelili nešto više od 70.000 eura. Velik broj lovačkih društava i domova je obnovljen. Pozivamo da se i ove godine jave na pozive", kazala je Magdalena Parat, pročelnica za poljoprivr­edu.

U ime Grada Vinkovaca Skupštini je nazočio zamjenik gradonačel­nika Josip Romić i podsjetio kako Grad redovito prati rad i daje potporu Lovačkom savezu. M.F. ■

Na prošlim Vinkovački­m jesenima svake su večeri podijelili i do 600 porcija lovačkog čobanca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia