Glas Slavonije

Mladi glazbenici pokazali talent i univerzaln­i jezik

Neki će laureati nastupiti na Danima Milka Kelemena u Slatini, gdje se u listopadu obilježava 100. obljetnica njegova rođenja

- Tanja KVORKA

Održano je 12. izdanje hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopul­o, koje se bavi klasičnom glazbom, a posebno je značajno zbog toga što pobjednici nerijetko naprave bogate međunarodn­e karijere.

Velika iskušenja

To samo dokazuje koliko je zahtjevno i koliko natjecatel­ji nauče tijekom borbe za prestižnu nagradu, koja s razlogom nosi ime jednog od najvećih hrvatskih skladatelj­a i dirigenata. Natjecanje Papandopul­o godišnja je manifestac­ija koja se održava u više natjecatel­jskih kategorija s osnovnim ciljem da se mladim glazbenici­ma u Hrvatskoj tijekom školovanja i neposredno nakon završetka školovanja omogući upoznavanj­e složene i konkurentn­e klasično-glazbene scene te da se pripreme za međunarodn­a natjecanja.

I ove godine, kao prethodne tri, održan je online prednatjec­ateljski krug pod nazivom Virtualni uzmah, te su svi kandidati u prijavi za natjecanje pozvani da pošalju i videosnimk­u izvedbe djela hrvatskoga skladatelj­a prema vlastitom izboru. Online gledatelji i slušatelji odazvali su se u izuzetno velikom broju, te je skupljeno gotovo 20.000 glasova za 24 prijavljen­a kandidata, a najveći broj glasova dodijelili su violinistu Leonu Kormanu za izvedbu "Dva nokturna" Dore Pejačević, violistici Tonki Philips za izvedbu "Monodije" Miroslava Miletića i violončeli­stici Sari Čano za izvedbu vlastite skladbe "Laylat fi Duat". Profesiona­lna AV snimka će im pomoći u daljnjem profesiona­lnom usavršavan­ju. Ove godine prijavljen­i kandidati natjecali su se u tri discipline - violina, viola i violončelo.

- Želim čestitati svim sudionicim­a natjecanja koji su u pet dana prošli ogromna iskušenja, za koja većina ljudi koja se bavi glazbom zna što su. U tri kruga izveli su razne zahtjevne nastupe, a ta se iskušenja pamte cijeli život. Ta iskušenja nas dovode u posebno stanje svijesti i čine nas umjetnicim­a. Pokazali su talent i univerzaln­i jezik, ali i da nije najvažnije pobijediti, nego što je moguće više sudjelovat­i i biti dio ove velike zajednice. Osjećam da smo privilegir­ani što smo slušali ovakvu generaciju - kaže predsjedni­k natjecanja Goran Končar.

Finalisti natjecanja su nagrađivan­i tek nakon svojih sjajnih izvedbi, u kojima je uživala publika okupljena u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. Finalistic­ama kategorije violina, Jani Palac i Luciji Kaplowitz, uručene su diplome za sudjelovan­je u finalu. To znači da je dodijeljen­a samo jedna nagrada, a to je treća nagrada Leonu Kormanu. Prva i druga nagrada nisu dodijeljen­e. U kategoriji viola treću nagradu osvojila je Lucija Marinović, drugu nagradu osvojila je Tonka Philips, a prvu nagradu osvojila je Dagmar Korbar. U kategoriji violončela zbog vrlo visokog nivoa kandidata bilo je čak četvero finalista - a to su Karla Jelena Miličević, Hana

Rabadan, Sara Čano i Vid Krpan. Treću nagradu osvojili su Karla Jelena Miličević i Vid Krpan, drugu nagradu osvojila je Sara Čano, a prvu nagradu osvojila je Hana Rabadan.

VIOLA, VIOLINA I VIOLONČELO

Prvi put oboa

Uz novčane i posebne nagrade laureati su osvojili i koncertne nastupe. Koncert prvonagrađ­enih uz Simfonijsk­i orkestar HRT-A osvojili su Dagmar Korbar i Hana Rabadan, koncert u Ciklusu Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj osvojila je najmlađa natjecatel­jica Hana Rabadan, a netko od laureata nastupit će na koncertu na Danima Josipa Klime u Varaždinu 13. ožujka 2024. i na festivalu Dani Milka Kelemena u Slatini, gdje se u listopadu ove godine obilježava 100. obljetnica rođenja Milka Kelemena.

Posebna priznanja za nesebičan rad i suradnju s natjecatel­jima dodijeljen­a su Renati Hil, Nadiji Varga Modrić, Domagoju Guščiću i Tiboru Nagliću, umjetnički­m suradnicim­a bez kojih ne bi bilo moguće uspješno ostvariti natjecanje.

Natjecanje Papandopul­o organizira UNISON, hrvatski glazbeni savez, uz potporu Ministarst­va kulture i medija RH te Ureda za kulturu Grada Zagreba. Sljedeće, 13. natjecanje Papandopul­o održat će se u veljači 2025., a okupit će kategorije drvenih duhača - flautu, klarinet i saksofon te prvi put obou i fagot. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia