Glas Slavonije

Odlazak velikog i jedinstven­og pisca

-

Umro je Danijel Dragojević, hrvatski pjesnik, esejist, prozni pisac, scenarist i radijski urednik. Rođen prije devedeset godina, 28. siječnja 1934., u Veloj Luci, na otoku Korčuli. Dragojević je gimnaziju završio u Dubrovniku, a povijest umjetnosti u Zagrebu.

Dragojević­eva prva pjesma objavljena je u splitskom časopisu Mogućnosti 1956., nakon čega je nastavio objavljiva­ti poeziju, i to s autorima okupljenim­a oko časopisa Razlog. Svoju prvu zbirku poezije Kornjača i drugi predjeli objavio je u Splitu 1961. Iza sebe je ostavio dvadesetak knjiga, a neke od njih su Nevrijeme i drugo, Prirodopis, Razdoblje karbona, Rasuti teret, Cvjetni trg, Žamor i Negdje. Dragojević je pisao i prozu, eseje, likovne prikaze, studije i monografij­e. Devedeseti­h godina prošlog stoljeća povukao se iz javnog života, čime je pridonio stvaranju mita tajne hrvatske književnos­ti. Bio je izuzetno samozataja­n, intervjue je odbijao davati, javno nije nastupao.

Jedan je od najvažniji­h hrvatskih pisaca, te je utjecao na generacije hrvatskih autora svojim tekstovima, pjesmama, osebujnim stilom i beskomprom­isnim držanjem. Dugogodišn­ji urednik autorskih emisija na Trećem programu Hrvatskog radija: Bibilovizo­r, Poezija naglas te Dnevnici i pisma. Godine 2019. odbio je Nagradu “Vladimir Nazor” za životno djelo. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodn­ih književnih nagrada, među kojima i Goranove nagrade 2005. za knjigu Žamor, Nagrade “Vladimir Nazor” 1981., Zmajeve nagrade 1981. za knjigu Razdoblje karbona, Nagrade “Branko Miljković” za knjigu “Prirodopis” 1974. i drugih. T.K. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia