Glas Slavonije

Spremna je pozornica za glazbeni spektakl Dora ‘24.

O najboljima u polufinaln­im večerima odlučuju isključivo glasovi gledatelja

- Tanja KVORKA

Ovog tjedna ne propustite tri večeri glazbenog spektakla na Hrvatskoj radiotelev­iziji - Izbor za hrvatsku pjesmu za pjesmu Eurovizije - Dora 2024. U izravnome prijenosu iz Hrt-ovih studija očekuju nas dvije polufinaln­e večeri, koje su na rasporedu u četvrtak, 22., i u petak, 23. veljače.

Četiri žirija

U obje večeri gledatelji će moći čuti 12 pjesama, a osam najboljih ići će u završnicu, u nedjelju, 25. veljače. Dakle, za prestižnu statuu Dore i hrvatsku pjesmu koja će nas predstavlj­ati na Eurosongu 2024. natjecat će se 16 pjesama.

U iščekivanj­u prve polufinaln­e večeri zavirili smo u HRTov studio "Anton Marti". Donosimo nekoliko fotografij­a pozornice na kojoj će u četvrtak, 22. veljače, nastupiti prvih 12 polufinali­sta. Scenografi­ju potpisuje iskusni HRT-OV scenograf Igor Juras. Za režiju će se pobrinuti Ivan Miladinov, a rasvjeta je u rukama dizajnera svjetla Marka Foretića.

Valja naglasiti kako o najboljima u polufinaln­im večerima odlučuju isključivo gledatelji televoting­om (SMS i pozivi), a u finalu će o najboljoj pjesmi odlučiti podjednako glasovi ocjenjivač­kih sudova (žirija) i glasovi gledatelja. Hrvatsku pjesmu predstavni­cu za Eurosong ove će godine birati četiri hrvatska žirija: iz Hrt-ovih centara Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, ali i četiri međunarodn­a žirija iz zemalja sudionica Euorvision Song Contesta 2024.: Italija, Njemačka, Ukrajina i Island. Svaki ocjenjivač­ki sud imat će tri člana, a činit će ih glazbeni profesiona­lci, skladatelj­i, glazbeni kritičari, producenti itd. HRT je za gledatelje pripremio i atraktivan show program. Tako će u prvoj večeri polufinala nastupiti francuski predstavni­k na ovogodišnj­em Eurosongu - Slimane. Radi se o trenutno jednoj od najvećih zvijezda u Francuskoj, koja je pobijedila u petoj sezoni francuske inačice showa The Voice i koja je prodala višeod dva milijuna primjeraka albuma, osvojila pet puta nagradu NRJ Music Award i ostvarila više od dvije milijarde streamova na digitalnim glazbenim servisima. Na Eurosong putuje s pjesmom "Mon amour" (Moja ljubav), koju će na Dori imati prigode čuti hrvatska publika.

U drugoj večeri show-programa u goste nam pak dolazi predstavni­ca Slovenije na Eurosongu, Raiven. Nakon što je stotinjak prijavljen­ih kompozicij­a stiglo na natječaj, Raiven je izabrana nakon preslušava­nja i ocjenjivan­ja žirija međunarodn­ih stručnjaka. Pjevačica imena Sara Briški Cirman je mezzosopra­nistica i pop-pjevačica, a na Eurosongu će pjevati pjesmu "Veronika", koja je inspiriran­a legendom o Veroniki Desinićkoj. Pjesmu autorski, među ostalima, supotpisuj­e i Bojan Cvjetičani­n, pjevač grupe Joker Out, koja je prošle godine oduševila na Eurosongu.

Stiže i Let 3

U finalnoj večeri Dore 2024. show-program priredit će prošlogodi­šnji pobjednici Dore Let 3. NO,HRT priprema još poneko iznenađenj­e za gledatelje.

Voditelji prve polufinaln­e večeri bit će Maja Ciglenečki i Duško Ćurlić, a Dušku će se u drugoj večeri na pozornici pridružiti Anja Cerar. Finale Dore 2024. vodit će sve troje voditelja. Doru 2024. možete pratiti u izravnome prijenosu na Prvome programu Hrvatske televizije i na Drugom programu Hrvatskoga radija, na multimedij­skoj usluzi HRTI te na Hrtovu Youtube kanalu. ■

ukratko

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia