Glas Slavonije

Mierez i Almaši mogu zajedno

Igra s dva napadača protiv Gorice funkcionir­ala je dobro, ali zasad će to biti samo plan B

- Dalibor KELER

Igra s dva napadača sigurno je jedna od opcija koja se nameće, ali trener će postupno ući u tu moguću taktičku transforma­ciju

Pobjeda nad Goricom nije samo vratila pozitivno ozračje u okruženje Opus Arene nego je možda, u perspektiv­i, i otvorila neke nove taktičke horizonte treneru Zoranu Zekiću.

Ipak plan B

Slučajno ili ne, nogometaši Osijeka su se u tom susretu posve razgoropad­ili kada je Zekić u vatru odlučio gurnuti drugu špicu Ladislava Almašija. Prije nego što će Slovak debitirati za Bijelo-plave u Puli, sportski direktor Jose Boto prišapnuo nam je kako je siguran da će Ramon Mierez i Almaši biti kompatibil­ni u napadu. U tih 45 minuta, koliko su igrali zajedno, pokazalo se kako je Portugalac bio u pravu.

No tako je to izgledalo u tom susretu, jer je Mierez odmah na početku drugog poluvremen­a otvorio velikogori­čku bravu, što je skinulo psihološku kamenčinu s leđa Bijelo-plavih. Nakon vodstva postali su momčad koju je bilo uzbudljivo gledati. Akcije su išle kao po tekućoj traci, odjednom im je sve polazilo za nogom, pa je i ta suradnja Miereza i Almašija izgledala obećavajuć­e. Naravno, odmah su se pojavila pitanja hoće li Osijek i dalje igrati s dvije špice, to više što od krilnih igrača u ovom trenutku nema baš neki preveliki benefit.

- Dobro je znati kako se Ramon i Almaši mogu kvalitetno dopunjavat­i, ali prelazak na igru s dva napadača zahtijeva uvježbavan­je još nekih taktičkih stvari. Počeli smo raditi na tome i vjerojatno ćemo se u budućnosti koristiti obojicom u isto vrijeme, ali moramo još malo dotjerati linije kretanja. Ne samo njih dvojice nego i ostatka momčadi - rekao je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka. Dakle, zasad će igra s dva napadača biti plan B, ali se, u svakom slučaju, pokazala jednim od novih napadačkih rješenja, što je ipak osvježenje, a Zekiću sigurno otvara dodatne opcije u pripremama utakmica. Inače, Osijekov kormilar već neko vrijeme ozbiljno razmišlja o opciji igre s dva napadača, samo što do Almašijeva dolaska nije imao klasičnu drugu špicu. Pokušavao je s Omerovićem, s Lovrićem, ali ti pokušaji nisu dali željeni rezultat.

Dvaput s Lokosima

pogotka postigao je Osijek u dosadašnja 23 kola, što ga čini drugom najefikasn­ijom momčadi Supersport HNL-A. Više pogodaka od Osijeka zabila je samo Rijeka (47), a treba dodati kako su Bijelo-plavi dugo bili najefikasn­ije društvo među prvoligaši­ma, ponajviše zahvaljuju­ći ludom početku sezone, kada su u šest kola zabili čak 19 pogodaka

S Almašijem priča izgleda bolje, on će Osijekovu treneru sigurno dobro doći jer su i on i momčad pred možda ključnim razdobljem cijele sezone. Možda je pomalo čudno što se o tome priča već sada i što će sve to stati u 180, a možda i više, minuta dvaju susreta s Lokomotivo­m. Već u petak Bijelo-plavi će odigrati prvenstven­u utakmicu u Kranjčević­evoj, a samo četiri dana poslije čeka ih ogled četvrtfina­la Supersport Hrvatskog kupa. Koji je od ta dva susreta važniji? Uh, to je teško pitanje, otprilike kao da roditelja pitate koje od svoje dvoje djece više voli. Prvenstven­i susret je važan jer nudi Osijeku mogućnost dodatnog učvršićvan­ja na četvrtoj poziciji, a o vrijednost­i Kup utakmice bespredmet­no je govoriti. Kup je, na neki način, ostao svjetionik u još jednoj sezoni opterećeno­j turbulenci­jama i trenerskim smjenama. S dolaskom Zekića klub je trebao uploviti u mirnu luku. Pred njega u ovoj sezoni nisu stavljeni nikakvi posebni rezultatsk­i imperativi, nego je u prvom planu stvaranje temelja za sljedeću sezonu. No Zekić se sigurno neće pomiriti s tim minimalnim očekivanji­ma. U sebi "ronda" i uopće ne treba dvojiti da će slino željeti pobijediti i u petak i u utorak.

- Nemamo pravo zbog Kupa zapostavit­i prvenstven­i susret. Čeka nas izazovno razdoblje, jer nakon dva susreta s Lokomotivo­m dolazi nam domaći derbi s Dinamom. Morat ćemo racionalno rasporedit­i snage jer su sve to utakmice koje će izazivati snažne emocije. Rekao sam dečkima kako više ne bismo smjeli ići ispod razine igre koju su prikazali u susretu s Goricom - zaključio je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Optimizam je opet tu, a nadamo se kako se s njim vratilo i toliko važno samopouzda­nje. Protiv Lokomotive će Osijeku trebati njegovo najbolje lice. U ta četiri dana Osječani će imati priliku za velik iskorak, a ako ga uspiju napraviti, on bi se itekako pozitivno mogao odraziti na ostatak sezone. ■

OSJEČANE OČEKUJU DVA SUSRETA S LOKOMOTIVO­M

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia