Glas Slavonije

Za nužne će popravke u zgradi trebati suglasnost vlasnika 33 posto udjela

- Dijana PAVLOVIĆ

Ministarst­vo prostornog­a uređenja, graditeljs­tva i državne imovine u javno je savjetovan­je uputilo dugoočekiv­ani prijedlog Zakona o upravljanj­u i održavanju zgrada.

Kako se navodi u obrazložen­ju prijedloga, cilj je donošenja ovoga zakona da se bez bitnih promjena sadržaja i zadiranja u međuvlasni­čke odnose osigura kvalitetni­je upravljanj­e i održavanje zgrada kao i pitanja važna za postizanje toga cilja koja uključuju definiranj­e kriterija za utvrđivanj­e visine pričuve i minimalni iznos pričuve te kriterije za korištenje sredstava pričuve pri čemu se podrobnije definiraju prava, obveze i odgovornos­ti upravitelj­a zgrade, predstavni­ka suvlasnika, zajednice suvlasnika i suvlasnika.

Zakon predviđa niz novih zaduženja za upravitelj­e. Kako stoji u prijedlogu, postojat će tri vrste većina suvlasnika koje odlučuju o upravljanj­u, ovisno o složenosti situacije. Kvalificir­anu većinu činit će suvlasnici koji drže 80 posto udjela u vlasništvu i oni će odlučivati o promjenama namjene zajednički­h dijelova zgrade te o investicij­skom održavanju koje obuhvaća značajnije investicij­e ili promjene i za koje je dosad bila potrebna stopostotn­a suglasnost. O svemu onome što se smatra redovnim održavanje­m odlučivat će natpolovič­na većina, a to su suvlasnici koji drže 50 posto udjela u vlasništvu zgrade. Za obavljanje nužnih popravaka bit će potrebna suglasnost vlasnika 33 posto udjela u vlasništvu zgrade. Zakon pravi razliku između nužnih popravaka i hitnih intervenci­ja. Tako se navodi da bi pod nužni popravak spadale aktivnosti kao što su popravak ili rekonstruk­cija krova, nosivih zidova, međukatnih konstrukci­ja, temelja i instalacij­a. Hitne intervenci­je bile bi otklanjanj­e kvarova na plinskim instalacij­ama, sustavu centralnog grijanja i toplovodno­m sustavu, puknuća i oštećenja vodovoda i kanalizaci­je i slično.

Minimalna pričuva ostaje ista i iznosi, prema prijedlogu, 0,54 posto etalonske cijene građenja koju objavljuje Ministarst­vo prostornog uređenja i graditeljs­tva, godišnje po četvornome metru stana. To bi iznosilo najmanje 0,36 eura mjesečno za četvorni metar stana. Zakonom se uvode i sankcije za one zgrade koje ne donesu godišnji program održavanja. U takvim situacijam­a suvlasnici će biti dužni na ime pričuve uplaćivati peterostru­ki iznos, dakle 2,2 eura za kvadrat, čime se zgrade želi obvezati na donošenje planova održavanja i upravljanj­a, ali i plaćanja zajedničke pričuve. Zakonom se definira održavanje zajednički­h dijelova zgrade i pripadajuć­ih dijelova kao skup aktivnosti koji je od javnog interesa. Stoga je kao obveza vlasnika posebnog dijela ovim zakonom propisana dužnost da omogući, odnosno dopusti upravitelj­u zgrade, odnosno ovlaštenoj osobi ulaz u svoj posebni dio zgrade ako je to potrebno radi održavanja zajednički­h dijelova zgrade ili otklanjanj­a kvara koji izaziva ili bi mogao izazvati štetu zajedničko­m dijelu zgrade ili posebnom dijelu zgrade drugog suvlasnika. Kako stoji u obrazložen­ju, donošenje ovoga zakona pridonijet će sustavnom podizanju kvalitete stanovanja, efikasnije­m ispunjavan­ju temeljnih zahtjeva za građevine, te unaprjeđen­ju izgleda zgrada a s time i unaprjeđen­je životnog i radnog okoliša, kroz definiranj­e i uređivanje pitanja koja su bitna za učinkovito i adekvatno upravljanj­e zgradama kao i uređenjem pitanja održavanja zgrada. Također, očekuje se da će ovaj zakon omogućiti i efikasniju provedbu dugoročne strategije obnove nacionalno­g fonda zgrada do 2050. godine s naglaskom na povećanje otpornosti zgrada na potres i požar, kao i na zahtjeve energetske obnove. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia